Numeroase tipuri de cancer pot fi prevenite printr-o alimentatie sanatoasa. Cercetatorii au tras semnale de alarma, in mai multe randuri, asupra pericolului reprezentat de grasimile animale, acestea crescand riscul de cancer.
Potrivit prof.dr. Pavel Chirila, medic primar boli interne si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in tratamente naturiste, daca limitezi consumul de grasimi animale (carne, lactate, oua), incluzi portii generoase de legume, zarzavaturi, fructe, cereale integrale si reduci alcoolul te feresti de aceasta maladie crunta. Iata cateva reguli alimentare care te ajuta sa previi boala, conturate de prof. Chirila in cartea – scoasa in colaborare cu Cristela Georgescu si Madalina Popescu – „Nu hrani cancerul!”:
1. Dieta vegetariana bio
Este considerata cea mai buna metoda de aparare impotriva cancerului, dar si un bun medicament pentru numeroase boli care fac ravagii in prezent, cum ar fi bolile de inima si diabetul zaharat. „Proteinele de origine vegetala nu sunt incriminate in incidenta si agravarea evolutiei bolnavilor de cancer. De asemenea, carbohidratii naturali (mierea si fructele) nu sunt nici ei incriminati in etiopatogenia cancerului”, argumenteaza specialistul in cartea sa.
2. Cerealele integrale si fructele
Constituie doua dintre categoriile alimentare care ar trebui sa stea la baza unei alimentatii sanatoase, sustine Prof. dr. Chirila care recomanda consumul cerealelor dupa o preparare termica usoara.
3. Leguminoasele
In aceasta categorie intra fasolea, mazarea, lintea, soia, nautul care se consuma doar gatite, dupa ce au fost hidratate si fierte in 2-3 ape.
4. Zarzavaturile, condimentele, fructele
Toate aceste categorii alimentare este preferabil sa se consume in stare cruda. „Exceptie fac bolnavii care au diaree, colopatii sau afectiuni gastrice si nu tolereaza cruditatile”, spune specialistul.
5. Calitatea apei
Apa pe care o consumam trebuie sa fie verificata si sa fie una de calitate. Prof. dr. Chirila recomanda ca in fiecare dimineata sa se consume pe stomacul gol 300-500 mililitri de apa plata.
6. Ai grija la vasele si metodele de gatit!
Modul in care gatesti, dar si ustensilele folosite pot sa altereze valoarea nutritionala a alimentului. Prof. dr. Chirila recomanda folosirea vaselor de pamânt sau inox si ca metoda de gatit la abur sau la cuptor. De asemenea, el specifica in cartea lui ca ar fi bine sa evitam cuptorul cu microunde, oalele sub presiune si prajelile, precum si expunerea alimentelor la temperaturi inalte.
7. Vinul
Prof. dr. Chirila recomanda un pahar de vin pe zi, care poate sa fie consumat in siguranta, in special de catre persoanele care nu au probleme medicale grave. Este de preferat sa alegi sortimentele de vin de casa.
8. Postul negru periodic
Este recomandat ca macar 1-2 zile pe saptamâna sa urmezi post negru, dupa cum recomanda prof. dr. Chirila care sustine ca acest obicei are un rol semnificativ in prevenirea cancerului.
9. Fructele oleaginoase crude
Le poti folosi ca gustari intre mesele principale pentru a potoli foamea, dupa cum recomanda specialistul. Tine la indemâna nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, fistic sau migdale.
10. Alimentele regionale
Este recomandat sa consumi alimente care sunt crescute in zona in care locuiesti, precizeaza prof. dr. Chirila.
Sursa: eva.ro.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…