Sari la conținut

10 plante de leac şi ceaiuri care ajută la subţierea sângelui 

Sursa foto: Shutterstock

Uneori sângele se poate coagula prea mult, ducând la complicații care pot fi potențial periculoase. Una dintre acestea este tromboza venoasă, care debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului.

Cheagul de sânge poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii recomandă ca încă din tinereţe, dupa vârsta de 25-30 de ani, să se consume alimente sănătoase, dar şi alte remedii naturiste, inclusiv ceaiuri.

Iată cele mai bune ceaiuri care ajută la subţierea sângelui în mod natural:

1. Sulfina

Una dintre cele mai bune plante este sulfina, care dilată vasele periferice, măreşte permeabilitatea vaselor de sânge şi înlătură vasoconstricţia, fiind indicată în tratamentul varicelor. Aceasta plantă are proprietăţi anticoagulante, îmbunătăţind circulaţia venoasă şi prevenind inflamarea venelor varicoase şi formarea ulcerelor. Se ţin cure de 3 săptămâni cu infuzie combinată de sulfină. Se bea cam o jumătate de litru de ceai de sulfină pe zi.

2. Urzica

Pentru persoanele care au probleme cu circulaţia, urzica are efecte miraculoase şi se foloseşte în anemii, cloroze şi alte boli grave ale sângelui. Este o plantă ce remineralizează întregul organism, cu efecte vasoconstrictoare şi proprietăţi antiinflamatoare.

ceaiului de urzică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Vâsc

Vâscul are proprietatea de a influenta circulatia sanguina, facand sa scada tensiunea arteriala. In acelasi timp, vascul aduce o ameliorare in ateroscreloza, tulburari renale, influentate de o tensiune ridicata si in toate starile cu o circulatie defectuoasa a sangelui.

Ceaiul de vâsc se prepară prin macerare la rece. Se pun 3-4 linguriţe de plantă mărunţită într-un vas, peste care se toarnă 250 g apă rece. Se lasă 8 ore la macerat, apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere, fără a se mai fierbe. Pe zi se pot lua 2-3 ceşti pe zi. Tratamentul se poate face şi cu frunze de vâsc sub formă de pulbere, din care se iau 3 vârfuri de cuţit pe zi.

4. Păducelul

Este indicat în insuficienţa cardiacă, anghina pectorală, dar şi pentru prevenirea infarctului: în urma unui studiu efectuat pe 1.000 pacienţi cu insuficienţă cardiacă, cărora li s-a administrat 5 ml de tinctură de paducel (aproximativ o linguriţă, de 4 ori pe zi, în cure de 6 luni), s-a evidenţiat faptul că remediul a îmbunătăţit irigarea cu sânge a inimii, a favorizat activitatea muşchiului cardiac şi a prevenit infarctul. Se consumă 2-3 căni pe zi de infuzie de păducel, potrivit sfatnaturist.ro.

sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

5. Traista ciobanului şi coada calului

Unii specialişti recomandă o cură mai îndelungată cu traista ciobanului în ateroscleroză şi boli de rinichi, deoarece are proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât în caz de hipotensiune, cât şi în caz de hipertensiune. În amestec cu coada calului, proprietăţile terapeutice ale plantei cresc considerabil.

Din acest amestec se macerează 2 linguriţe cu 2 pahare de apă rece, timp de 8 ore, apoi se strecoară. Peste plantele rămase în vas se pune un pahar cu apă clocotită şi se lasă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se amestecă ambele lichide şi se bea câte o jumătate de pahar pe zi, alternând cu o zi pauză.

6. Mesteacăn

Este un antiinflamator cutanat şi articular, putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. De asemenea, acesată plantă distruge stafilococul auriu, fiind ţi un bun antibiotic natural.

Se pun 2 linguriţe de frunze mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acest ceai şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se lasă apoi 6 ore şi după aceea se poate consuma.

7. Păpădia

Această plantă curăţă arterele şi acţionează ca un tonic circulator, fiind indicată în ateroscleroză şi alte afecţiuni cardiovasculare. O linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai pot folosi ş florile de păpădie sub formă de sirop.

Ceai de papadie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

8. Pătlagina

Această plantă ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, curăţând arterele şi vasele de sânge. O linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcina sau chiar seminţele sunt şi ele indicate – 1 lingurita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se beau 3 cani pe zi.

9. Măceşe

Ajută la curăţirea arterelor. Se prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă marunţită (seminţe) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Sursa foto: Unsplash

Pentru cei cu inima slăbită, se foloseşte 1 lingura de măceşe curăţite de seminţe, care se pun la 500 ml apă clocotită, apoi se mai fierb timp de 15 minute. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se poate pune 1 lingură de miere apoi se consuma în cursul zilei, cu 15 minute înaintea meselor.

10. Macerat de usturoi cu lămâie

Se pune o căpăţână de usturoi pisată, 1 lămâie şi un litru de apă clocotită. Se lasă la macerat 2 zile. Se ia 1 linguriţă de 3 ori pe zi pe perioadă îndelungată.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel