Din cuprinsul articolului
Persoanele care au o alimentaţie bogată în grăsimi trebuie să ştie că pot oricând să se îmbolnăvească de ficat. Iar una dintre cele mai comune boli, de care suferă aproape o treime din populaţia planetei, este aşa-numita „steatoză hepatică”, care în primele stadii nu dă simptome evidente.
Dintre legumele, fructele și zarzavaturile cu efect protector hepatic, se remarcă, în primul rând, sfecla roșie, dar și spanacul, varza, broccoli, frunzele de țelină, pătrunjelul. Sucul de orz verde, la fel ca și algele verzi, spirulina, sunt detoxifiante hepatice redutabile.
Semințele de armurariu conțin silimarină (silibină, silicristină, silidianină), bioflavonoide, aminoacizi (glicină, leucină, cisteină, tiramină), acid glutamic, acid fumaric, saponine, steroli, vitamina E (tocoferol). Armurariul are efect hepatoprotector, antiviral pe virusurile hepatitei A, B și C, hipotensor, antitoxic şi ajută digestia. Combate efectul nociv al alcoolului asupra celulei hepatice, stimulează activitatea vezicii biliare și previne riscul apariției calculilor biliari.
Specialiştii în fitoterapeutie recomandă o serie de plante pentru restabilirea funcţiilor normale ale ficatului, prin stimularea refacerii celulelor hepatice în special la bolnavii cu afecţiuni cronice.
1. Rostopasca are efect antispastic asupra căilor biliare, vasodilatator, analgezic, stimulant al secrețiilor biliare, regenerant al celulei hepatice. Este indicată în afecțiuni hepatice şi biliare, putând fi administrată sub formă de infuzie: 1 linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă, consumându-se cel mult 2 căni pe zi, în cure de maximum 7 zile.
2. Anghinarea (Cynara scolimus) este o altă plantă cu efecte benefice asupra ficatului dovedite științific. Are efecte coleretic și colecistokinetic, favorizând formarea și eliminarea bilei, dar este și un antioxidant. Mai are efecte antispastic și citoprotector. Este folosită în diskineziile biliare, în colecistitele nelitiazice, precum și în hepatitele toxice sau ciroza hepatică.
3. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este o plantă din a cărei rădăcină se extrage glicirizina (acidul glicirizinic), de interes în hepatologie prin efectul său antiinflamator, imunomodulator și antiviral. Se folosește în anumite preparate, în asociere cu fosfolipidele esențiale.
4. Păpădia (Taraxacum officinale). Întreaga plantă are proprietăți medicinale, dar, pentru efectul hepatoprotector, se folosește rădăcina, mai bogată în principii active, în diverse combinații de plante. Are efect puternic antioxidant, stimulează secreția glandelor digestive, favorizând eliminarea sărurilor biliare.
5. Sulfina (Melilotus officinalis) este o plantă cu efect hepatoregenerator, stimulând refacerea celulelor hepatice. Mai are efecte antiinflamator, venotonic, fluidifiant al sângelui, ceea ce o face utilă în ciroza hepatică, atunci când există varice esofagiene.
6. Rostopasca (Chelidonium majus) este o altă plantă cu efect hepatoprotector, care contribuie la scăderea enzimelor hepatice (TGP, TGP, GGT), reducând, de asemenea, valorile colesterolului și bilirubinei.
7. Cătina, utilizată sub formă de suc o proapspăt, este foarte benefică în caz de hepatită şi ciroză hepatică.
8. Gălbenele, administrate sub formă de infuzie, cu o jumătate de oră înainte de masă, sunt eficiente în tratarea dischineziei biliare atone şi hipotone, creşterea secretiei de bilă a celulelor hepatice.
9. Cicoarea, utilizată sub formă de infuzie ( pentru afecţiuni ale ficatului, dar şi în în dureri de stomac şi dureri de cap) şi sub formă de cafea de cicoare, preparat care, printre altele, protejează ficatul şi fierea şi ajută la detoxifierea organismului).
10. Astragalus membranaceus și Schisandra chinensis sunt două plante folosite în medicina tradițională chineză. Ele se găsesc în numeroase produse hepatoprotectoare. Există studii clinice care atestă eficacitatea lor. Schisandra reduce citoliza hepatică, are efect hepatoregenerator.
Astragalus este folosit în medicina tradițională chineză în terapia cancerului hepatic; pe studiile efectuate in cadrul clinicii de gastroenterologie din Institutul Clinic Fundeni, s-a constatat că, pacienții cărora li s-a administrat o combinație silimarină-astragalus, aveau o stare generală mai bună, datorită efectului tonic al planetei.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…