Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătoreşte în fiecare an, la data de 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, prilej prin care, aduce în atenţia opinei publice mondiale o problemă de sănătate publică prioritară.
Sănătatea mintală este o componentă a sănătăţii prin care fiecare dintre noi îşi realizează potenţialul intelectual, afectiv şi relaţional.
Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. Ele sunt consecinţe sau factori de risc pentru multe alte probleme de sănătate, fiind adesea asociate sărăciei, marginalizării şi dezavantajului social şi categoriilor cu niveluri scăzute de educaţie.
De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile (fizică, verbală, conjugală, stradală etc), cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului.
Sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu probleme enorme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale şi în protejarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni grave. Resursele disponibile sunt insuficiente, nu sunt distribuite echitabil şi sunt ineficient folosite. Drept urmare, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe ţări ale lumii nu primesc nici un ajutor.
Nu rare sunt familiile în care întâlnim persoane cu afecţiuni mintale sau care vor avea nevoie de asistenţă şi îngrijiri pentru a face faţă unor perioade dificile din viaţa lor, dar deseori dăm dovadă de ignoranţă sau le ignorăm deliberat.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Mulţi dintre ei sunt singuri şi suferă în tăcere, iar dincolo de suferinţă şi de absenţa îngrijirilor adecvate se confruntă cu stigmatizarea, marginalizarea, excluderea. Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, vor frâna sau chiar bloca capacitatea omului de a se realiza şi de a fi de folos comunităţii.
Trebuie să acceptăm faptul că problemele mintale sunt o parte a vieţii, că pot apărea la oricare dintre noi la un moment dat, indiferent dacă suntem copii, adulţi, bătrâni, bogaţi sau săraci şi că ele pot fi prevenite sau tratate. Astfel, în lume, mai mult de 450 de milioane de persoane suferă de afecţiuni psihice, dar se estimează că, în realitate numărul acestor persoane ar fi mult mai mare.
În Europa, problemele de sănătate mintală reprezintă aproape 20% din tabloul general al afecţiunilor cronice, una din patru persoane prezentând la un moment dat în viaţă o astfel de problemă. 9 din cele 10 ţări cu cele mai înalte rate ale sinuciderii din lume sunt în Europa.
În fiecare an, Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale alege o temă pentru a fi promovată în campania de marcare a acestei zile mondiale.
Campania anului 2019 a Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală are ca temă ”Promovarea sănătății mintale și prevenirea suicidului”. Mesajul principal al temei din acest an este postat pe pagina de întâmpinare a site-ului wfmh.com: „Dacă ești epuizat, înseamnă că trebuie să te odihnești și să ai grijă de tine. Nu te suprasolicita! Toți avem nevoie de timp pentru a gândi, a ne relaxa și a ne reface.“
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…