Sari la conținut

10 motive surprinzătoare pentru care ești mereu obosit

Oboseala poate fi semn că nu dormiți suficient sau că mâncați prea multe dulciuri care au ca efect fluctuațiile de energie. Dacă vă odihniți suficient și mâncați echilibrat, dar sunteți veșnic adormit, e cazul să vă faceți investigații. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, până la infecții urinare, alergii și depresii.

1. Apnee de somn
Dacă dormiți destul, dar vă simțiți obosit, e posibil să suferiți de apnee. „Respirația se oprește la intervale regulate în timp ce vă odihniți, ceea ce vă trezește pe moment și vă fragmentează somnul. Sforăitul, somnolența diurnă excesivă (în timpul meselor, conversațiilor sau șofatului) sunt principalele simptome”, explică dr. Emilia Ciomu, specialist în somnologie.

2. Anemie
Anemia este principala cauză de oboseală la femei, pentru că în timpul menstruației ele pierd cantități mari de fier. Mineralul ajută la sinteza de globule roșii care transportă oxigenul din sânge în țesuturi și organe. O cantitate prea mică de fier înseamnă automat o oxigenare deficitară a țesuturilor, deci oboseală și paloare. Sunt indicate suplimente cu fier, dar și alimente bogate în acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazăre și cereale îmbogățite cu fier.

3. Diabet
În cazul diabeticilor, cantități mari de zahăr rămân în sânge în loc să meargă în celule, unde să fie convertite în energie. Ca atare, organismul rămâne fără energie. Tratamentul diabetului include, pe lângă medicamentele care reglează nivelul glicemiei, schimbarea stilului de viață (reducerea grăsimilor și a glucidelor) Și exerciții fizice moderate.

4. Hipotiroidie
Glanda tiroidă, situată la baza gâtului, reglează metabolismul și viteza cu care corpul convertește nutrienții din alimente în energie. Atunci când glanda este mai puțin activă (hipoactivă) și metabolismul funcționează prea lent, începe să se resimtă oboseala și câștigați în greutate.

5. Boli de inimă
Dacă resimțiți stare de slăbiciune în timp ce vă desfășurați activitățile fizice obișnuite, este posibil să suferiți de boli de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, o boală a mușchiului inimii. „Pereții acesteia se subțiază, mai ales cei din ventriculul stâng, principala cameră de pompare a sângelui. Drept rezultat, inima nu mai irigă bine organismul cu sânge. Tratamentul potrivit și schimbările stilului de viață pot ține afecțiunea sub control”, spune conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

6. Tensiune mică
Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt oboseala, amețelile, tulburările de echilibru, transpirațiile, senzația de leșin sau chiar leșinul. „De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace sau pe sistem nervos”, subliniază cardiologul.

7. Infecții urinare
Infecțiile urinare nu au întotdeauna simptome clare, usturimi și senzație de arsură, însă pot epuiza organismul.

8. Alergii alimentare
Dacă resimțiți oboseală mai ales după masă, puteți suferi de o alergie mai ușoară, care nu provoacă urticarie sau alte reacții alergice.

9. Deshidratarea
Oboseala poate fi primul semn că v-ați deshidratat.

10. Depresia
Se resimte și fizic, prin oboseaăƒ, letargie, dureri de cap și lipsa apetitului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel