Sari la conținut

10 motive pentru care menstruația durează mai mult de 7 zile

ciclu menstrual
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Menstruația este o parte normală a ciclului reproductiv feminin, însă durata sa poate varia semnificativ de la o persoană la alta. Totuși, în cazul în care menstruația durează mai mult de 7 zile, e posibil să fie implicată o problemă de sănătate care necesită atenție medicală. 

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, detaliază care sunt cele mai frecvente motive ale menstruației prelungite și posibilele metode de tratament. 

De ce durează menstruația mai mult de 7 zile

Cauzele menstruației prelungite pot fi diverse, inclusiv stresul putând juca un rol în acest sens, ca urmare a dezechilibrelor hormonale pe care le generează. 

De asemenea, durata și frecvența menstruației pot fi influențate și de contraceptivele hormonale folosite. De aceea este foarte important să fie luate doar după o consultație la medicul ginecolog și la stricta recomandare a acestuia. 

Există însă situații când menstruația prelungită poate fi consecința unor afecțiuni medicale, cum ar fi:

Cum se tratează menstruația prelungită

Tratamentul menstruației prelungite vizează gestionarea problemei care a dus la apariția acestui simptom. 

Astfel, în cazul în care stresul se face vinovat de sângerarea menstruală mai multe zile decât este normal, pot fi utile diverse tehnici de relaxare, precum meditația sau yoga.

Schimbarea contraceptivelor hormonale  este o altă variantă pentru normalizarea menstruației – dar numai la recomandarea medicului! În multe situații, ajustarea medicației hormonale este suficientă în cazul pacientelor cu sindrom de ovare polichistice. 

Tratamentul chirurgical al fibroamelor, polipilor uterini sau al focarelor de endometrioză este, de asemenea, o metodă eficientă pentru normalizarea ciclului menstrual și ameliorarea simptomelor specifice acestor afecțiuni, precum și pentru îmbunătățirea fertilității. 

În concluzie, menstruația care durează prea mult, este dureroasă sau abundentă nu trebuie ignorată, pentru că nu trece de la sine. Este important să vă adresați medicului într-o astfel de situație, pentru a identifica și trata corect cauza.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel