Sari la conținut

10 moduri prin care scapi de pofta de dulciuri, de sare şi de grăsimi

Potrivit articolului „Food Corporations Turn to Chefs in a Quest for Healthy Flavor,” publicat în New York Times, marile companii producătoare de mâncare îşi schimbă strategia datorită cererii tot mai mari a publicului pentru mâncărurile sănătoase. Pentru a creşte încrederea consumatorilor, marile companii au apelat la cei mai buni bucătari pentru a-i ajuta să creeze meniuri mai sănătoase.

Însă, trebuie reţinut că cea mai sănătoasă este mâncarea preparată în casă. Cel mai bun mod prin care poţi fi sigur că mănânci alimente de cea mai bună calitate este să-ţi prepari singur mâncarea. Iar pentru asta nu trebuie să fii un Master Chef, trebuie doar să ai puţină imaginaţie şi câteva cunoştinţe de bază.

Iată, deci cum îţi poţi ,,reprograma” papilele gustative astfel încât să nu mai pofteşti la dulciuri, sare sau grăsmi:

  1. sotează legumele pentru un plus de gust
  2. joacă-te cu condimentele pentru a adăuga savoare şi fitonutrienţi
  3. grăsimile sănătoase care se găsesc în avocado, susan sau nucă de cocos oferă mâncării o aromă deosebită şi o textură cremoasă
  4. adaugă cantităţi moderate de oţet balsamic, pastă de tomate, ciuperci deshidratate sau alge marine în sos, supă sau tocană
  5. scorţişoară, piper, cuişoare, ghimbir sau ardei iute sunt toate condimente care vor adăuga un plus de savoare fiecărei mese. În plus, studiile arată că atunci când ne concentrăm pe gustul alimentelor, avem nevoie de mai puţină mâncare ca să ne săturăm
  6. încearcă să foloseşti cât mai des şi vanilia, untul de cocos şi lămâia
  7. consumă fructe şi legume de sezon provenite din zona în care locuieşti, acelea sunt cele mai aromate
  8. ai grijă să te hidratezi. Atunci când suntem deshidrataţi nu producem destulă salivă, iar mâncarea nu va mai fi la fel de gustoasă
  9. atenţie la medicamentele pe care le foloseşti, anumite pastile cauzează apariţia unui gust metalic, neplăcut în gură.
  10. consumă alimente bogate în zinc precum seminţe de floarea-soarelui, nuci, stridii sau linte deoarece lipsa acestui mineral afectează mirosul şi gustul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel