Sari la conținut

10 mesaje de la supraviețuitoare ale cancerului de sân. ”Plângi până nu mai poți și apoi ridică-te! Alege supraviețuirea și luptă cu optimism”

fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fericire

Cancerul de sân se poate trata cu succes, datorită noilor tratamente. Dovadă sunt supraviețuitoarele acestei boli, supraviețuitoare care oferă sfaturilor lor și dezvăluie ce le-a ajutat în lupta cu boala. 

Decalog. 10 sfaturi de la supraviețuitoare ale cancerului de sân pentru femei diagnosticate recent

Draga mea,

Și eu, ca și tine, am fost diagnosticată cu cancer de sân.

Dar sunt aici să te încurajez să lupți pentru tine și pentru cei dragi. Și vreau să mai știi ceva:

  1. Oricât de greu îți este după ce ai primit vestea, o atitudine pozitivă te poate ajuta să faci mai ușor față tratamentului și să depășești întreaga situație. Sigur ai momente în care simți că e prea mult și că nu e corect ce ți se întâmplă. Și e normal! Dar știi ce te rog? Plângi până nu mai poți și apoi ridică-te! Alege supraviețuirea și luptă cu optimism pentru că azi există multe tratamente.

 

  1. Sănătatea ta este responsabilitatea ta. Este normal să nu știi încotro s-o iei după ce ai fost diagnosticată cu cancer, dar este important să fii cât mai bine informată despre tratamentele existente. Citește site-uri verificate de medici, întreabă-ți doctorul despre terapiile existente și pune întrebări ori de câte ori nu înțelegi ceva – asociațiile de pacienți mie mi-au fost de mare ajutor!

 

  1. Cancerul se tratează și te rog să ții minte acest lucru. Depistat într-un stadiu incipient, cancerul de sân se tratează cu succes. Medicina a făcut progrese importante, acum există tratamente imuno-oncologice și medicină personalizată, metode noi și mai puțin invazive apar de la an la an! Eu am făcut greșeala să compar cu ce știam de pe vremea mamei mele, dar știința a evoluat enorm!

 

  1. Cere ajutorul celor dragi. Permite-le familiei și celor apropiați să te ajute și spune-le cum o pot face. Dacă ai nevoie să te ducă cineva la consultații sau tratament ori nu îți poți găti sau face cumpărăturile, discută cu ei. Și poți să le spui chiar și cum ți-ar plăcea să se poarte cu tine. Să știi că și ei sunt speriați și s-ar putea să vrea să îți fie alături, dar să nu știe cum!

 

  1. De asemenea, nu uita de starea ta emoțională, care este la fel de importantă ca tratamentul oncologic. Dacă te simți inconfortabil să vorbești cu apropiații tăi despre fricile și trăirile tale, apelează la un psihoterapeut sau caută sprijin în terapiile de grup pe care multe dintre asociațiile de pacienți le oferă celor care trec printr-o astfel de experiență. Eu m-am simțit multă vreme vinovată că am cancer. Nu face ca mine, nu e vina ta că ai cancer!

 

  1. Să nu îți fie rușine de diagnostic! Ne este greu să spunem că avem cancer și, de cele mai multe ori, ascundem asta ca să nu fim stigmatizate. Dacă vei fi deschisă, o să descoperi că ți-e mai ușor și o să afli că nu ești singură. Boala asta nu te definește, tu ești mult mai mult decât o pacientă cu cancer! Și, crede-mă, ești mult mai mult decât o femeie fără un sân. Sau chiar fără doi sâni! Tu ești tot ce ai fost până acum și chiar mai mult de atât!

 

  1. E vremea ca tu să fii prioritatea ta. Lasă deoparte celelalte lucruri care îți ocupau până acum programul și ocupă-te o vreme de tine. Nimeni altcineva nu o poate face pentru tine, să știi! Știu că e greu să accepți, știu că e greu să îți schimbi obiceiurile și că ți se pare egoism, dar este baza vindecării tale. Ca să îi poți ajuta pe alții în viitor, trebuie mai întâi să te ajuți pe tine acum.

 

  1. Începe să îți faci planuri de viitor și visează cu ochii deschiși! Da, ai voie, chiar și în haosul experienței grele pe care o trăiești. Gândește-te la fiecare pas care trebuie făcut pentru a duce la capăt planurile tale, oricare ar fi ele. Vizualizează-te la nunta fiicei tale, în vacanța dorită sau oriunde ți-ar plăcea să fii după ce te faci bine!

 

  1. Trăiește viața pe zile, una câte una. Vor fi zile ușoare și zile mai grele. Când dai de una grea, adu-ți aminte că vor veni altele bune și pune-o pe asta între paranteze, o să treacă!

 

  1. Ești o curajoasă. Nu știu dacă te așteptai sau nu să citești asta, dar ai nevoie de mult curaj ca să înfrunți un cancer. Sunt mândră de tine și sunt alături de tine! O să fie bine!

 

Sunt alături de tine! Suntem multe care am trecut prin asta și acum suntem bine!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel