Din cuprinsul articolului
7. Morfina este folosită doar pentru a ameliora durerea asociată cu decesul
Pallas spune că cea mai mare concepție greșită pe care o aude este că morfina este administrată pacienților pentru a induce moartea. El spune că acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. „Evident, sinuciderea asistată de medic nu este legală, deci morfina nu este administrată pentru a ajuta la grăbirea sfârșitului”, spune el.
Când oamenii mor, explică Pallas, tensiunea arterială scade și mai puțin oxigen ajunge la organele lor. Corpul reacționează gâfâind după aer într-o încercare inutilă de a crește rata respiratorie. Medicii numesc acest lucru înfometare de aer. „Această gâfâială este foarte dificil de monitorizat de către familii, deoarece, evident, pare dureroasă, și aici intervine rolul morfinei”, spune Pallas. „Doza potrivită de morfină ameliorează senzația de gâfâit după aer, astfel încât să respire mai calm”.
8. Corpul ca întreg poate fi mort, dar anumite părți din interior sunt încă vii
Creierul este primul organ care începe să se descompună, iar alte organe urmează. Bacteriile vii din organism, în special din intestine, joacă un rol major în acest proces de descompunere sau putrefacție. Această putrefacție produce un miros foarte puternic cunoscut sub numele de mirosul morții. „Chiar și într-o jumătate de oră, poți simți mirosul de moarte în cameră”, spune Pallas. „Este un miros foarte distinct”.
9. Poate exista o explicație științifică pentru viziunea vieții tale care îți trece prin fața ochilor
Atunci când o persoană moare într-un film sau într-o emisiune TV, este obișnuit să vezi în fața ochilor amintiri din diferite perioade ale vieții sale. Se pare că ar putea exista un adevăr științific pentru acest fenomen. Într-un studiu publicat în 2022, cercetătorii au descris cazul unui muribund care părea să experimenteze o străfulgerare bruscă de memorie cu doar câteva secunde înainte ca inima să i se oprească.
„Medicii făceau o scanare cerebrală pacientului în vârstă de 87 de ani, care se afla în spital după o căzătură care a dus la o hemoragie cerebrală și care a murit în urma unui stop cardiac. Scanarea a continuat după ce inima sa s-a oprit și a relevat o explozie de unde cerebrale legate de memorie și visare, care a durat aproximativ 30 de secunde. Cercetătorii au speculat că această sclipire de activitate ar putea fi o reluare a amintirilor din viața sa. Un studiu mai vechi pe rozătoare a constatat niveluri ridicate similare de unde cerebrale la scurt timp după ce inima șobolanilor a încetat să bată”, spune Pallas.
10. Conștiința poate continua după moarte
Cercetătorii încearcă de mult timp să înțeleagă ce se întâmplă cu mintea după moarte. Un studiu asupra pacienților cu stop cardiac publicat în septembrie 2023 în revista Resuscitation ar putea oferi unele răspunsuri. Studiul a inclus mai mult de 550 de pacienți din spitale din SUA și Marea Britanie care au primit resuscitare după ce inima lor a încetat să mai bată. Mai puțin de 10% dintre cei studiați și-au revenit, dar dintre acești supraviețuitori, 4 din 10 și-au amintit un anumit grad de conștiență în timpul RCP.
Unii au descris că au avut experiențe lucide, inclusiv sentimentul de separare de corpul lor, observarea evenimentelor fără durere și evaluarea semnificativă a relațiilor și acțiunilor lor. Cercetătorii au observat, de asemenea, modele cerebrale în scanările legate de gândire și memorie timp de până la o oră după resuscitare. „Acesta este primul studiu major care arată că aceste amintiri și modificări ale undelor cerebrale pot fi semne ale unor elemente universale și comune ale așa-numitelor experiențe apropiate de moarte”, spune autorul principal al studiului, Sam Parnia, MD, PhD, profesor asociat la Departamentul de Medicină din cadrul NYU Langone Health.