Din cuprinsul articolului
10 lucruri bine de știu dacă te mușcă o căpuşă. Recomandările medicului Tudor Ciuhodaru, pentru toți părinții și bunicii.
Având în vedere că ne aflăm în plin sezon al căpușelor, medicul Tudor Ciuhodaru a transmis detalii importante pe care ar trebui să le știe toți părinții și bunicii. Medicul în cadrul Spitalului de Urgenţă din Iaşi consideră că după ce nu mai puțin de 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe după ce au fost mușcați de căpușe, trebuie avută mare grijă în locurile de joacă pentru copii. Dr. Ciuhodaru a atras atenția că aceștia trebuie să fie examinați în momentul în care ajung acasă.
„Atenție părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. Sute de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe.
1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat”, a scris Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.
„1. Data la care a fost extrasă căpuşa.2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.3. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe”, a mai transmis dr. Ciuhodaru.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…