Sari la conținut

10 lecții ale neglijenței emoționale pe care le învață copii. Dar care, pur și simplu, nu sunt adevărate!

10 lecții ale neglijenței emoționale pe care le învață copii. Dar care, pur și simplu, nu sunt adevărate!

Când, în copilărie, nimeni nu observă suficient ceea ce simți sau de ce ai nevoie, primești mesaje ascunse care nu sunt niciodată declarate direct, dar care totuși îți vor ghida viața înainte. Tăcute, neintenționate și de obicei invizibile, aceste mesaje prind rădăcini în persoanlitățile în dezvoltare ale copiilor și îi sculptează într-un mod greșit.

Pe măsură ce treceți prin adolescență, ele subminează încrederea în sine și cunoașterea de sine pe care ar trebui să le adunați. Pe măsură ce ajungi la maturitate, ele te împiedică să faci alegerile potrivite pentru tine.

Pe măsură ce formezi relații și te îndrăgostești, acestea te împiedică să te prețuiești. Pe măsură ce ai copii și îi crești, ei te îngreunează și te lasă să te simți nedumerit în legătură cu ceea ce îți lipsește și de ce. Singura modalitate de a le reduce puterea asupra ta, potrivit yourtango.com, este să realizezi că sunt acolo și cum le-ai obținut. Și să faci o alegere conștientă să nu-i mai lași să te țină înapoi și să te împingă în jos.

Iată 10 lecții pe care victimele neglijării emoționale în copilărie le învață devreme și cum aceste lecții sunt greșite.

Lecții ale neglijenței emoționale: 1. Nu este bine să fii prea fericit sau prea trist

În copilărie, ai avut în mod natural sentimente intense, deoarece așa sunt conectați toți copiii. Exuberant într-un moment, intens frustrat în următorul, aveai nevoie de cineva care să te învețe cum să-ți înțelegi și să-ți gestionezi emoțiile. Dar ceea ce ai primit în schimb a fost un mesaj secret că emoțiile tale erau excesive. Ceea ce ai învățat a fost să-ți atenuezi sentimentele, nu abilitățile de care aveai nevoie pentru a le gestiona.

2. Esti prea sensibil

În copilărie, te simțeai în mod natural supărat când lucrurile te supărau. În mod natural te-ai simțit furios când ai fost rănit. Ceea ce aveai nevoie era să-ți aline sentimentele supărate de un părinte iubitor, astfel încât să poți învăța cum să te liniști. Dar ceea ce ai primit a fost un mesaj că sentimentele tale erau o slăbiciune. Ceea ce ai învățat a fost să te judeci pentru că le-ai avut.

3. Nevoile și preferințele tale sunt irelevante

În copilărie, ai avut nevoi, la fel ca toți copiii. Ai avut lucruri care ți s-au părut importante și lucruri care ți-au părut bine sau rău. Ceea ce aveai nevoie era ca cineva să observe sau să te întrebe ce ai nevoie sau ce ai vrut, astfel încât să simți că contează. Când nimeni nu ți-a cerut suficient, ai învățat în schimb că nu o faci.

Lecții ale neglijenței emoționale: 4. A vorbi despre o problemă va împovăra inutil pe alții.

Crescând, ai avut probleme cu școala, frații și prietenii. Ceea ce aveai nevoie era să știi că poți vorbi cu un părinte, dar, în schimb, știai că ei, indiferent de motiv, nu se pot descurca. Ceea ce ai învățat a fost că alții nu pot face față problemelor tale, așa că cel mai bine ar fi să le ții pentru tine.

5. Plânsul este o slăbiciune

Toți oamenii plâng și pentru un motiv. Plânsul este o modalitate de a vă elibera și de a vă procesa emoțiile. În copilărie, plângeai uneori (poate des). Ceea ce aveai nevoie era ca asta să fie în regulă. În schimb, familia ta nu știa că plânsul are un scop, așa că ți-au ignorat lacrimile sau te-au făcut de rușine pentru că le ai. Poate că ei înșiși nu au arătat niciodată lacrimi. Ai învățat că plânsul este negativ și trebuie evitat.

Lecții ale neglijenței emoționale: 6. Alții te vor judeca pentru că îți arăți sentimentele

Ai fost judecat pentru că ai arătat sentimente în casa copilăriei tale? Acest mesaj puternic a fost dus cu tine. „Ascunde-ți emoțiile de la ceilalți”, este mesajul, „sau alții se vor gândi mai puțin la tine”. Sau mai rău, îți vor folosi sentimentele împotriva ta.

7. Furia este o emoție negativă și trebuie evitată

În copilărie, desigur, te-ai simțit adesea furios, deoarece acest sentiment este o parte naturală a vieții. În copilărie, aveai nevoie de ajutor pentru a-ți numi, înțelege și gestiona furia. Poate că, în schimb, furia ta a fost potolită sau copleșită de cea a altuia. Poate ai fost pedepsit pentru că ai arătat-o. Ceea ce ați învățat a fost că furia este rea și că ar trebui să o suprimați.

8. Să te bazezi pe altul înseamnă să te pregătești pentru dezamăgire

Copiii au nevoie de ajutor, punct. La fel și adolescenții și adulții. În copilărie, aveai nevoie de sprijin, direcție, sugestii și asistență. Dar puteai vedea că părinții tăi nu erau la înălțime. Ceea ce ai învățat a fost că cel mai bine este să nu ceri ajutor în general pentru că te pregătești pentru o dezamăgire.

Lecții ale neglijenței emoționale: 9. Ceilalți nu sunt interesați de ceea ce aveți de spus

În copilărie, te-ai mirat fără sfârșit de lumea din jurul tău. Pe măsură ce creșteai, aveai nenumărate lucruri pe care doreai și trebuia să le întrebi și să le spui. Cu toate acestea, vorbitul nu a fost apreciat în familia ta și nu ai fost întrebat sau ascultat suficient. Ceea ce ai învățat este că întrebările și cuvintele tale nu sunt valoroase și că ar trebui să le păstrezi pentru tine.

10. Ești singur pe lume

În copilărie, trebuia să simți că un adult îți ține spatele; că orice s-a întâmplat, a existat sprijin și ajutor pentru tine. În schimb, când aveai nevoie de ceva, ai descoperit că adulții tăi sunt ocupați, copleșiți sau nu sunt conștienți. Ceea ce ai învățat a fost că ești singur.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel