Sari la conținut

10 întrebări şi răspunsuri esenţiale despre gripă şi imunizare

Aveţi nelămuriri în ceea ce priveşte vaccinarea şi virusurile gripale aflate în circulaţie sezonul acesta? Cele mai frecvente întrebări în legătură cu prevenirea și tratarea gripei vi le lămurim în rândurile care urmează, cu ajutorul experților în boli transmisibile din SUA.

 

  1. Ce trebuie să facem în sezonul gripal?

 În primul rând trebuie să vă vaccinaţi, în fiecare an. Imunizarea este primul şi cel mai important pas pentru a vă proteja de virusuri. De asemenea, puteţi evita răspândirea gripei în următoarele moduri:

● dacă vă îmbolnăviți de gripă rămâneți acasă cel puțin 24 de ore de când febra a dispărut fără să mai apelați la medicamente;

● țineți un șervețel în dreptul gurii și al nasului atunci când tușiți și strănutați, după care aruncați-l și spălați-vă pe mâini;

● spălați-vă pe mâini cu apă și săpun regulat;

● evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura;

● curățați și dezinfecați suprafețele cu care intrați în contact;

În plus, există medicamente antivirale care pot trata gripa şi pot ameliora simptomele. Acestea vă pot ajuta să vă reveniţi mai repede şi să evitaţi apariţia complicaţiilor.

  1. Cât de bun mai e vaccinul?

Conform studiilor recente ale CDC, vaccinul are o eficacitate de 60%. Aceste estimări se fac în funcţie de virusurile care se aşteaptă să fie în circulaţie în timpul fiecărui sezon, iar cele de anul acesta sunt în componenţa vaccinului. Conform studiilor clinice recente, vaccinul chiar şi cu o eficacitate de 60% a reuşit să reducă îmbolnăvirile, consumul de antibiotice, spitalizările şi decesele.

  1. Când va fi atins apogeul sezonului gripal?

Durata gripei este foarte impredictibilă şi poate varia de la un sezon la altul. De obicei, apogeul este atins în ianuarie sau februarie. În orice caz, sezonul gripal se poate declanşa la începutul lunii octombrie şi să continue până la sfârşitul lui mai.

 

  1. Să mă vaccinez dacă sunt deja bolnav?

 Da. Există mai multe motive pentru care vă puteţi vaccina chiar dacă v-aţi îmbolnăvit. În primul rând,  este posibil ca bola dumneavoastră să nu fie cauzată de virrusrile gripale. În al doilea rând, chiar dacă sunteți afectat de un virus gripal, vaccinul vă protejează împotriva a trei tipuri de virusuri.

 

  1. Mă pot îmbolnăvi de gripă, deşi am făcut vaccinul?

 Da. Este posibil să faceţi gripă chiar dacă aţi fost imunizaţi din mai multe motive:

● v-ați expus la un virus al gripei la scurt timp înainte de vaccinare sau în timpul perioadei în care anticorpii vaccinului se dezvoltă în corp.

● v-ați expus unui virus care nu a fost în componența vaccinului din acest sezon. În fiecare an, există mai multe virusuri în circulație. Compoziția vaccinului e revizuită în fiecare sezon și conține trei virusuri care se estimează a fi cele mai răspândite.

● din păcate, anumite persoane se pot infecta cu un virus gripal, deși acel virus se află în componența vaccinului. Protecția oferită de imunizare poate varia în funcție de starea de sănătate și vârsta persoanei. Adulții tineri și copiii răspund mai bine la imunizare decât bătrânii.

 

  1. De ce e nevoie de imunizare anuală?

 Vaccinul antigripal este necesar în fiecare an, deoarece virusurile se schimbă constant şi în fiecare an este posibil să apară al virus gripal. Vaccinul este revizuit în fiecare an pentru a ţine pasul cu noile virusuri.

În plus, imunitatea organismului la virusurile gripale scade cu timpul, iar vaccinarea anuală oferă o mai bună protecţie pe timpul sezonului gripal.

  1. Cât timp sunt protejat împotriva gripei, după ce m-am vaccinat?

Imunitatea organismului la virusuri scade cu timpul în funcție de antigenul conținut de vaccin și de starea de sănătate a persoanei imunizate. Când este vaccinată o persoană sănătoasă, organismul său produce anticorpi și este protejată pe tot parcursul sezonului gripal. În cazul celor cu un sistem imunitar slăbit, vaccinul generează un număr limitat de anticorpi, iar nivelul imunității va scădea mai repede decât în cazul persoanelor sănătoase.

Vaccinarea anuală însă, este cea mai bună metodă de prevenție pentru toată lumea.

  1. Cine ar trebui să se vaccineze?

Toată lumea, începând cu vârsta de 6 luni ar trebui să se imunizeze și în special următoarele categorii:

● persoanele care suferă de astm, diabet sau boli cronice ale plămânilor;

● femeile însărcinate;

● persoanele peste 65 de ani;

● cei care iau contact cu categoriile de persoane enumerate mai sus.

 

  1. Cum să mă tratez dacă am gripă

 Medicamentele folosite pentru tratarea gripei se numesc antivirale, ameliorează simptomele și vă ajută
să va însănătoșiți mai
repede. De asemenea, pot preveni apariția complicațiilor, cum ar fi pneumonia.

 

  1. Ce este rezistenţa la antivirale?

 Rezistenţa la antivirale însemană că un virus a schimbat modul în care acţionează medicamentul, făcându-l mai puţin eficient în tratarea sau prevenirea îmbolnăvirii.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel