Din cuprinsul articolului
Vitamina D este cunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, de la întărirea oaselor și mușchilor până la funcționarea robustă a inimii. Cu toate acestea, deficitul de vitamina D poate declanșa o serie de boli. Principala sursă de vitamina D este expunerea la soare, deoarece razele solare ajută la sintetizarea vitaminei D în piele, promovând creșterea puternică a oaselor și sănătatea cognitivă, potrivit Clinicii Mayo.
Cu toate acestea, lipsa vitaminei D poate duce la probleme de sănătate semnificative. „Observăm multe asocieri între deficitul de vitamina D și rezultatele slabe pentru sănătate”, spune Mary Byrn, profesor asociat la Universitatea Loyola din Chicago, care a efectuat cercetări ample privind vitamina D.
Simptomele legate de deficitul de vitamina D
Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina D includ dureri osoase, slăbiciune musculară, oboseală și schimbări de dispoziție, potrivit Cleveland Clinic. Deși mulți factori pot influența aceste simptome, dacă nu a existat nicio schimbare recentă în stilul de viață, acesta ar putea fi un semn al deficienței de vitamina D. În acest caz, este recomandat să consultați un medic primar.
„Deoarece vitamina D nu se găsește în multe alimente și expunerea la soare poate fi limitată în funcție de locul în care locuiți, recomand tuturor să își verifice nivelul de vitamina D la controlul anual”, spune Sarah Gold Anzlovar, dietetician în practică privată în zona Boston.
În plus, anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de niveluri scăzute de vitamina D. Acestea includ persoanele cu pielea închisă la culoare, persoanele cu anumite afecțiuni subiacente, cele care iau anumite medicamente și cele care locuiesc mai departe de Ecuator, potrivit Cleveland Clinic.
Efectele negative ale deficitului de vitamina D
Lipsa unei cantități suficiente de vitamina D poate crește riscul unei serii de boli și afecțiuni, unele dintre ele punând viața în pericol. Iată zece posibile complicații legate de deficitul de vitamina D:
1- Boli respiratorii legate de vitamina D
Unele cercetări au sugerat că suplimentele cu vitamina D pot ajuta la prevenirea sau controlul COVID-19. Deși aceste studii sunt în stadiu incipient, cercetările anterioare sugerează că vitamina D poate proteja împotriva bolilor respiratorii.
Un studiu care a analizat datele din 25 de studii clinice a constatat că persoanele care luau vitamina D erau cu 12% mai puțin predispuse să dezvolte boli respiratorii, cum ar fi pneumonia, bronșita și sinuzita. Cu toate acestea, rezultatele privind legătura dintre vitamina D și gripă au fost contradictorii.
2- Osteoporoza
Una dintre principalele funcții ale vitaminei D este de a menține sănătatea oaselor. Potrivit Harvard Health Publishing, nivelurile scăzute de vitamina D pot determina stocuri scăzute de calciu în oase, crescând riscul de fracturi. Deficitul de vitamina D poate duce la osteoporoză, o afecțiune în care pierderea de oase vechi are loc mai rapid decât generarea de oase noi, potrivit Clinicii Mayo.
3- Depresie
Cercetările sugerează o legătură între deficitul de vitamina D și depresie. Un studiu a constatat că suplimentarea cu vitamina D a contribuit la îmbunătățirea stării de spirit la femeile cu diabet de tip 2. O altă meta-analiză a indicat că suplimentele cu vitamina D pot fi la fel de eficiente ca medicamentele antidepresive în unele cazuri.
4- Schizofrenia
Schizofrenia, o tulburare gravă a creierului, poate fi legată de deficitul de vitamina D. O analiză a cercetărilor sugerează că persoanele cu deficit de vitamina D sunt de două ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu schizofrenie.
5- Demența
Un studiu publicat în revista Neurology a constatat că deficitul moderat și sever de vitamina D la adulții în vârstă a fost asociat cu un risc dublu de unele forme de demență, inclusiv boala Alzheimer.
6- Diabetul
Cercetările indică o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și diabet. Unele studii sugerează că vitamina D îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce inflamația cronică, factori asociați cu diabetul de tip 2.
7- Cancerul de prostată
Un studiu a descoperit o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D din sânge și cancerul de prostată agresiv, în special la bărbații afro-americani.
8- Legătură între disfuncția erectilă
Un studiu mic a constatat că bărbații cu disfuncție erectilă (DE) severă aveau niveluri semnificativ mai scăzute de vitamina D decât cei cu DE ușoară.
9- Boli cardiace
Numeroase studii au arătat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și bolile de inimă, deși încă nu s-a stabilit clar că suplimentarea reduce aceste riscuri.
10- Cancerul de sân
Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cancer mamar. O analiză a constatat că „majoritatea studiilor privind vitamina D susțin o asociere inversă între starea vitaminei D și riscul de cancer de sân”.