Din cuprinsul articolului
10 alimente sănătoase recomandate în bolile pulmonare. Dacă vrei să ai plămânii sănătoși ar trebui să urmezi câteva ponturi. Cu toate acestea, factorii obișnuiți, precum fumatul, mediului înconjurător poluat și consumul unei diete inflamatorii, pot influența această pereche de organe importante.
În plus, afecțiunile obișnuite, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și fibroza pulmonară pot afecta semnificativ calitatea vieții tale.
Cu toate acestea, cercetările au arătat că modificările stilului de viață, inclusiv urmarea unei diete bogate în nutrienți, vă pot ajuta să vă protejați plămânii și chiar să reduceți afectarea pulmonară și simptomele bolii.
În plus, nutrienții și alimentele specifice au fost identificate ca fiind deosebit de benefice pentru funcția pulmonară.
Sfecla roșie
Rădăcina viu colorată și frunzele plantei de sfeclă conțin compuși care optimizează funcția pulmonară.
Ele sunt bogate în nitrați, ceea ce s-a dovedit că ajută la relaxarea vaselor de sânge, la reducerea tensiunii arteriale și la optimizarea absorbției de oxigen.
Ardeiul gras
Ardeii sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C, un nutrient solubil care acționează ca un puternic antioxidant în corpul tău. Obținerea suficientă vitamina C este importantă în special pentru cei care fumează.
Merele
Cercetările au arătat că un consum regulat de mere poate ajuta la o funcționare pulmonară normală. Aceste fructe sunt foarte importante pentru menținerea funcțiilor respiratorii și regenerarea plămânilor, mai ales pentru cei care au fumat mulți ani.
Flavoinoizii și alte multe vitamine pe care le conțîn merele le fac să se numere printre alimentele preferate ale românilor și ușor de consumat zilnic.
Dovleacul
Pulpa dovleacului conține o varietate de compuși vegetali care promovează sănătatea plămânilor. Dovleacul este incredibil de bogat în anti-oxidanti , inclusiv beta-caroten, luteină și zeaxantină – toate având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.
Studiile arată că a avea un nivel mai mare de carotenoizi în sânge este asociat cu o funcție pulmonară mai bună atât la populațiile mai în vârstă cât și la cele mai tinere.
Persoanele care fumează pot beneficia în mod semnificativ de consumul mai multor alimente bogate în carotenoizi precum dovleacul.
Turmericul
Turmericul este adesea folosit pentru a promova sănătatea generală datorită efectelor sale puternice antioxidante și antiinflamatorii. Curcumina, principalul component activ în turmeric, poate fi deosebit de benefică pentru susținerea funcției pulmonare .
Roșiile
Roșiile se numără printre cele mai bogate alimente bogate în licopen, un antioxidant puternic ce se găseşte în stare naturală în multe fructe şi legume.
Consumul de roșii reduce inflamația căilor respiratorii la persoanele cu astm și îmbunătățește funcția pulmonară.
Afinele
Afinele sunt încărcate cu nutrienți, iar consumul lor a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea și păstrarea funcției pulmonare (20).
Afinele sunt o sursă bogată de antocianine, incluzând malvidina, cianidina, peonidina, delfininina și petunidina.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este o băutură care are efecte impresionante asupra sănătății. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a dovedit că inhibă fibroza sau cicatrizarea țesuturilor.Fibroza pulmonară este o boală caracterizată prin cicatrizarea progresivă, care afectează funcția pulmonară a țesutului pulmonar.
Varza roșie
Varza roșie este extrem de bogată în vitamine și minerale. Conținutul mare de antociani și fitochimicale o face un excelent antioxidant și cu efect de reducere a riscului de afecțiune pulmonară.
Mai mult, varza este plină cu fibre. Studiile arată că persoanele care consumă mai multe fibre au o funcție pulmonară mai bună decât cele care consumă cantități mici de fibre.
Uleiul de măsline
Consumul de ulei de măsline poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii precum astmul. Uleiul de măsline este o sursă concentrată de antioxidanți antiinflamatori, incluzând polifenoli și vitamina E, care sunt responsabili pentru beneficiile sale puternice pentru sănătate.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…