Sari la conținut

10 alimente și băuturi care pot declanșa o migrenă

Durere de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de cap și ficatul cu probleme

Alimente care dau dureri de cap. Există mulți factori care pot declanșa un atac migrenos, inclusiv ceea ce mâncăm și bem. Potrivit Fundației de Cercetare a Migrenelor din SUA, alimentele care declanșează o migrenă pot face acest lucru numai atunci când sunt combinate cu alți factori declanșatori.

Dar această combinație – și orice declanșator, în general – este foarte individualizată, ceea ce face cercetarea dificilă.

Nu există un declanșator universal de migrenă. Dar există câțiva factori declanșatori comuni care pot cauza sau contribui la apariția episoadelor de migrenă la unii oameni.

1. Cofeină

Prea multă cofeină, dar și oprirea consumului de cofeină pot provoca migrene sau dureri de cap. Dar, potrivit Fundației Americane pentru Migrene, cofeina poate ajuta, de fapt, la oprirea atacurilor de migrenă care se apropie. Poate ameliora, de asemenea durerile de cap.

Alimentele și băuturile cu cofeină includ:

2. Îndulcitori artificiali

Multe alimente procesate conțin îndulcitori artificiali. Acestea sunt alternative ale zahărului.  Dar acești îndulcitori pot provoca migrene. Se crede că aspartamul, în special, declanșează episoade de migrenă.

3. Alcool

Alcoolul este unul dintre cele mai comune produse despre care se crede că declanșează migrene. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții cu migrenă au raportat că alcoolul a fost unul dintre declanșatorii obișnuiți.

Vinul roșu, în special, a fost raportat ca declanșator la peste 77% dintre participanții care au raportat alcoolul ca declanșator. Alcoolul poate provoca deshidratare, care contribuie semnificativ la aparița durerilor de cap.

4. Ciocolată

Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, ciocolata este considerată a fi al doilea cel mai frecvent declanșator al atacurilor de migrenă, după alcool. Specialiștii spun că afectează aproximativ 22% dintre persoanele care suferă de migrenă.

Ciocolata conține atât cofeină, cât și beta-feniletilamină, care pot declanșa dureri de cap la unele persoane.

5. Alimente care conțin glutamat monosodic

Glutamatul monosodic (MSG) este o sare de sodiu, care există în mod natural în corpul nostru. MSG se găsește în anumite alimente și este prezent în multe alimente ca aditiv alimentar. Este considerat sigur pentru consum, dar unii cercetători îl asociază cu apariția atacurilor de migrenă.

Fundația Americană pentru Migrene notează că poate declanșa episoade severe de migrenă la 10 până la 15% dintre cei care suferă de migrene. Alți conservanți pot fi, de asemenea, declanșatori la unele persoane.

6. Mezeluri

Mezelurile – inclusiv salamurile, șunca, hot-dog și cârnații – toate conțin conservanți numiți nitrați, care păstrează culoarea și aroma. Aceste alimente pot elibera oxid nitric în sânge, despre care se crede că dilată vasele de sânge din creier. Există unele dovezi că oxidul de azot poate cauza sau contribui la migrenă.

7. Brânzeturi maturate

Brânzeturile maturate conțin o substanță numită tiramină. Se formează atunci când maturarea unui aliment determină descompunerea proteinelor.

Cu cât brânza s-a învechit mai mult, cu atât conținutul de tiramină va fi mai mare.

Tiramina este o altă substanță chimică despre care se spune că declanșează dureri de cap și migrene. Brânzeturile comune care sunt bogate în tiramină includ:

  • feta
  • parmezan
  • brânza cu mucegai

8. Alimente murate și fermentate

La fel ca brânzeturile maturate, alimentele murate și fermentate pot conține cantități mari de tiramină. Aceste alimente includ:

  • murături
  • kombucha (care poate avea și conținut alcoolic)
  • castraveți murați

9. Alimente congelate

Consumul de alimente și băuturi congelate, cum ar fi înghețata, poate declanșa dureri severe, înțepătoare, de cap.

Este cel mai probabil să aveți dureri de cap care devin atacuri de migrenă dacă mâncați rapid alimente reci, după exerciții fizice sau când sunteți supraîncălzit.

10. Alimente sărate

Alimentele sărate – în special alimentele sărate procesate care pot conține conservanți nocivi – pot declanșa migrene la unele persoane.

Consumul unor niveluri ridicate de sodiu poate crește tensiunea arterială, provocând dureri de cap sau atacuri de migrenă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel