10 alimente recomandate de specialişti pentru menținerea colesterolului în limite normale

Menținerea colesterolului în parametri normali ne ajută să prevenim apariția prematură a bolilor cardiovasculare și depinde într-o măsură foarte mare și de stilul nostru de viață.

Specialiştii spun că, dacă avem o alimentație echilibrată, facem zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare moderată, renunțăm la fumat și limităm consumul de sare și de zahăr, toate aceste alegeri ne pot ajuta să creștem colesterolul bun și să ne păstrăm tonusul fizic și psihic.

Colesterol creşte după vârsta de 20 de ani

În mod natural, colesterolul crescut apare după vârsta de 20 de ani din cauza stresului, a unei diete nesănătoase sau a sedentarismului. În cazul bărbaţilor, colesterolul începe să scadă după vârsta de 50 de ani, iar la femei colesterolul se menţine la un nivel relativ scăzut până la menopauză, după care începe să crească şi poate fi ţinut sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, în cele mai multe cazuri medicii preferând terapia cu statine.

Pentru că nu dă simptome neplăcute şi semne clinice evidente, se recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol în special în cazul persoanelor cu risc crescut.

Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. În general, 75% din colesterol este produs de ficat, iar restul de 25% provine din aportul alimentar. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism, vasele de sânge fiind protejate de eventualele depuneri de grăsime. LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi.

Medicii atrag atenţia că, dacă este prezent în exces în organism, acesta se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

50% dintre români se confruntă cu un nivel crescut al colesterolului.

Dr Oz: fără grăsimi saturate în alimentaţie!

Celebrul medic chirurg de peste ocean dr. Mehemeth Oz avertizează că şi persoanele slabe pot avea un nivel ridicat al colesterolului, chiar dacă, de cele mai multe ori, tendinţa generală este de a asocia colesterolul cu grăsimea corporală.

De aceea, este inutilă eliminarea tuturor grăsimilor din alimentaţie, din dorinţa de a avea un nivel scăzut de colesterol.

În schimb, pentru a ţtine colesterolul sub control este indicat să eliminăm din alimentaţie grăsimile saturate, cum sunt prăjelile, maionezele, produsele de patiserie, mezelurile şi carnea grasă. Aceste alimente cresc nivelul de colesterol „rau” şi, în timp, pot provoca blocarea arterelor.

Totodată, dr Oz a realizat un ghid nutriţional şi recomandă alimentele bogate în fibre, care conţin nutrienţi esenţiali pentru curăţarea organismului de colesterol. Explicaţia? Fibrele solubile îşi măresc volumul în stomac şi, în contact cu apa, formează un „gel” ce împiedică acizii biliari să agreseze ficatul.

10 tipuri de alimente anti-colesterol

1.Usturoi

Beneficiile usturoiul sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, fiind considerat o plantă medicinală încă din antichitate.

Bogat în fitonutrienţii seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, usturoiul întărește sistemul imunitar, împiedică formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația, și joacă un rol activ în combaterea colesterolului LDL. Pentru a beneficia 100% de proprietățile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud.

2. Mere

Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficiență deosebit de mare în lupta cu colesterolul “rău”. Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%.

Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul “rău” și ajută procesul de digestie. Consumul zilnic de mere poate ține sub control nivelul colesterolului, afirmă experţii în nutriție.

3. Avocado

Acest fruct conţine grăsimi bune care măresc colesterolul bun, protejând arterele de efectul colesterolului rău. Nutriţioniştii spun că o substanţă din avocado (beta-sitosterol) reduce cantitatea de colesterol absorbită din alimentaţie.

4. Ulei de măsline

Specialiştii recomandă înlocuirea untului din alimentaţie cu uleiul de măsline.

5. Cereale integrale

Acest tip de produse scad nivelul LDL, fiind bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre.

6. Năut

Asemănător cu fasolea, poate fi folosit pentru salate, tocăniţe, deserturi vegane şi pentru a face celebra pastă numită hummus.

7. Sardine şi somon

Aceste tipuri de peşte conţin acizi graşi omega-3 care împiedică depunerea colesterolului pe artere şi asigură creşterea nivelului de colesterol bun.

8. Seminţe, alune, migdale şi nuci

Aceste alimente scad nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, fiind sărace în grăsimi saturate şi omega 6, însă bogate în polifenoli, o combinaţie benefică pentru reducerea inflamaţiei.

9. Ciocolată neagră

Consumul de ciocolată îmbunătăţeşte nivelul HDL şi al trigliceridelor şi scade nivelul LDL.

10. Fulgi de ovaz

Consumul de cereale integrale reduce riscul de boli cardiace. Ovăzul şi orzul se numără printre aceste alimente care scad colesterolul, datorita continutului bogat de “beta glucan” (un tip de fibre solubile).

Nivelurile colesterolului la adulti

  • Un nivel optim al colesterolului total in cazul adultilor trebuie sa fie sub cota de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL). Un nivel intre 200 si 239 mg / dL este considerat la limita superioara, iar un nivel de 240 mg / dL sau mai mare este considerat ridicat.
  • Nivelul colesterolului LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg / dL. Un nivel aflat intre 100 si 129 mg / dl este acceptabil pentru persoanele fara probleme de sanatate, insa poate fi periculos pentru cei cu boli cardiace sau factori de risc pentru boli de inima. Un nivel cuprins intre 130 si 159 mg / dL se afla la limita superioara, in timp ce un nivel de 160-189 mg / dL este considerat mare. Un nivel de 190 mg / dL sau mai mare este foarte mare.
  • Nivelul colesterolului HDL trebuie mentinut mai ridicat. Un nivel mai mic de 40 mg / dL este considerat un factor major de risc pentru bolile de inima. Un nivel intre 41 si 59 mg / dL este considerat la limita inferioara. Nivelul optim al colesterolului HDL este de 60 mg / dL sau mai mare.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

12 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

42 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: