Din cuprinsul articolului
A mânca bine este bine atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică. Creierul necesită substanțe nutritive la fel ca inima, plămânii sau mușchii. Dar ce alimente sunt deosebit de importante pentru a ne menține fericiți și activi?
La fel ca orice altceva din corpul tău, creierul nu poate funcționa fără energie. Capacitatea de concentrare și funcționare provine din furnizarea adecvată și constantă de energie – sub formă de glucoză din sânge către creier. Obțineți acest lucru alegând cereale integrale cu un IG scăzut, care eliberează glucoza încet în fluxul sanguin, menținându-vă alert mental pe tot parcursul zilei. Optează pentru cereale „maro”, de grâu, pâine de grâu și paste brune.
Acizii grași esențiali (EFA) nu pot fi produși de organism și trebuie obținuți prin dietă. Cele mai eficiente grăsimi omega-3 apar în mod natural la peștii grași ca EPA și DHA. Sursele bune includ ulei de in (semințe de in), ulei de boabe de soia, semințe de dovleac, ulei de nucă și boabe de soia. Acestea sunt bune pentru funcționarea sănătoasă a creierului, inima, articulațiile și starea generală de bine
ing. Peștele gras conține EPA și DHA într-o formă gata preparată, care permite organismului să-l folosească cu ușurință. Principalele surse de pește gras includ somonul, păstrăvul, stavridul, heringul, sardinele, grădinile și aruncătorii. Nivelurile scăzute de DHA au fost legate de un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și pierderea memoriei.
Dovezile acumulate la Universitatea Tufts din Statele Unite sugerează că consumul de afine poate fi eficient în îmbunătățirea sau întârzierea pierderii de memorie pe termen scurt.
Există dovezi care sugerează că licopenul, un puternic antioxidant găsit în roșii, ar putea ajuta la protejarea împotriva tipului de deteriorare a radicalilor liberi asupra celulelor care apar în dezvoltarea demenței, în special al Alzheimerului.
Anumite vitamine B – B6, B12 și acid folic – sunt cunoscute pentru a reduce nivelurile de homocisteină din sânge. Nivelurile crescute de homocisteină sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral, tulburări cognitive și boala Alzheimer. Un studiu efectuat pe un grup de pacienți vârstnici cu insuficiență cognitivă ușoară a constatat că, după doi ani de intervenție, cu doze mari de B6, B12 și acid folic, a fost semnificativ mai mică contracția creierului comparativ cu un subset administrat placebo.
Se crede de multă vreme că vitamina C are puterea de a crește agilitatea mentală. Una dintre cele mai bune surse ale acestei vitamine vitale sunt coacăzele negre.
Doar o mână de semințe de dovleac pe zi este tot ce aveți nevoie pentru a obține cantitatea zilnică recomandată de zinc, vitală pentru îmbunătățirea abilităților de memorie și gândire.
O sursă excelentă de vitamina K, despre care se știe că îmbunătățește funcția cognitivă și îmbunătățește puterea creierului.
Salvia are de mult timp reputația de a îmbunătăți memoria și, deși majoritatea studiilor se concentrează pe salvie ca un ulei esențial, ar putea merita să adăugați salvie proaspătă și la dieta dumneavoastră.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie sugerează că un aport bun de vitamina E ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv, în special la vârstnici. Nucile sunt o sursă excelentă de vitamina E, alături de legume cu frunze verzi, sparanghel, măsline, semințe, ouă, orez brun și cereale integrale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…