Din cuprinsul articolului
Nutriţioniştii spun că una dintre cele mai ușoare moduri de a îmbunătăți felul în care mănânci este să înveți să recunoști cele mai nesănătoase alimente și să le înlocuiești cu alternative mai bune.
Cu toate acestea, simpla calicare a alimentelor prin „bune” sau „rău” poate fi dificilă şi fără efecte benefice pe termen lung, în condiţiile în care tentaţiile sunt la tot pasul, iar viaţa socială implică decizii alimentare care nu sunt întotdeauna cele mai corecte, explică medicul Brian Taylor, dietetician din Phoenix, Arizona.
Acesta susţin că, dacă ar fi atât de ușor să știm ce alimente sunt bune sau rele pentru sănătatea noastră, majoritatea oamenilor nu le-ar mânca. Multe dintre cele mai dependente (și nesănătoase) alimente sunt o combinație tentantă de carbohidrați și grăsimi – împreună cu adaos de zahăr, sare sau ambele – care sunt concepute în combinaţii sofisticate şi atrăgătoare pentru papilele gistative şi nu numai. Iată care sunt cele 10 alimente periculoase pe care le cumpărăm în mod regulat:
Când vine vorba de cele mai „proaste” alimente, Taylor nu exclude nimic, dar lucrează cu clienții săi pentru a găsi alternative pe termen lung, precum fructele, legumele, nucile și semințele şi proteinele slabe.
„Este o chestiune de înțelegere a modului în care diferitele alimente ne pot afecta sănătatea și de a face alegeri informate”, explică medicul.
Cercetările arată că de regulă carnea procesată are un impact mai mare asupra riscului de boli de inimă și deces prematur decât carnea roșie neprocesată sau cea de pui/curcan/vită.
Există, de asemenea, dovezi că substanțele chimice care cauzează cancer se formează în carnea procesată, aceasta fiind clasificată drept cancerigenă de către Organizația Mondială a Sănătății.
Înlocuitori mai sănătoși
Încercați să alegeți surse de proteine slabe, cum ar fi pieptul de pui la grătar, care nu conţin aditivi nocivi.
Băuturile carbogazoase şi băuturi dulci sunt legate de obezitate, diabet de tip 2, precum și de carii dentare.
Înlocuitori mai sănătoși
Apa minerală plată și ceaiurile din plante sunt opțiuni excelente pentru a înlocui sucurile, spune Taylor. „Scopul meu este să îi ajut pe oameni să-și crească aportul de apă cât mai mult posibil, dar dacă pot folosi alternative precum apa minerală sau ceaiurile din plante, se va reduce treptat şi cantitatea totală de zahăr adăugat”, spune medicul.
Deși mulți oameni își fac griji cu privire la cantitatea de pâine pe care o mănâncă, încercarea de a o elimina complet din dietă îi poate face să mănânce mai mult, spune Taylor.
Pâinea albă este făcută din făină rafinată, lipsită de fibre și nutrienți în timpul procesării. Acest lucru poate cauza creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și poate contribui la creșterea în greutate, rezistența la insulină și alte probleme metabolice.
Înlocuitori mai sănătoși
Pâinea integrală este o alternativă bună la pâinea albă, deoarece conține mai multe fibre, vitamine și minerale și menține zahărul din sânge mai stabil, explică nutriţionistul american.
Cartofii prăjiți sunt de obicei preparaţi în uleiuri nesănătoase și încărcaţi cu sare, ceea ce îi face să fie bogaţi în calorii, grăsimi saturate și sodiu. Consumul regulat de prăjeli poate crește riscul de obezitate, boli de inimă și alte boli cronice.
Înlocuitori mai sănătoși
Cartofii copți condimentați cu ierburi pot fi un înlocuitor gustos. Puteţi folosi ulei de măsline pentru a obține cartofii crocanți la exterior.
Mâncărurile de tip fast-food, inclusiv hamburgerii, pot fi o problemă pentru sănătatea generală, deoarece conțin adesea mai multe grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate, spune Taylor. Toți acești factori pot duce în timp la boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea.
Înlocuitori mai sănătoși
Schimbați burgerul cu un sandviş cu somon, carne preparată la cuptor sau cu tofu. Un burger cu somon oferă grăsimi sănătoase împreună cu proteine, fiind şi o sursă excelentă de nutrienți și fibre.
Deși gogoșile sunt delicioase, nu au prea multe de oferit din punct de vedere al sănătății. Acestea sunt prăjite în uleiuri foarte rafinate și procesate, pot conține grăsimi trans, sunt făcute cu făină albă și conțin cantități foarte mari de zahăr.
Cantitatea de zahăr dintr-o singură gogoașă poate duce la creșterea bruscă a glicemiei.
Înlocuitori mai sănătoși
O brioșă sau o tartă de fructe preparată în casă este o opțiune bună dacă aveți poftă de un desert. Puteţi include în compoziţie ingrediente precum uleiul de avocado si făină integrală de grâu, iar zaharul poate fi redus sau înlocuit cu sos de mere, prune uscate sau curmale.
Brânzeturile hiperprocesate, ca de pildă brânza topită, nu sunt o alegere bună pentru sănătate din mai multe motive. Procesarea poate adăuga grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu, zahăr, coloranți și arome, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge și a nivelului de colesterol.
„Brânzeturile procesate au, de asemenea, o aromă mai cremoasă și mai puternică, ceea ce le face mai atrăgătoare și, prin urmare, mai greu de controlat”, atrage atenţia dr. Taylor.
Înlocuitori mai sănătoși
Când aveți poftă de brânză, alegeți mozzarella proaspătă, feta, ricotta sau brânză de capră, care au mai puține grăsimi și sodiu și conţin mai multe proteine și calciu decât brânzeturile procesate.
Chipsurile de cartofi sunt un exemplu de ceea ce nutriţioniştii numesc „calorii goale”. Nu au valoare nutritivă şi sunt bogate în grăsimi, dar au un conținut scăzut de proteine și fibre.
Înlocuitori mai sănătoși
Optează pentru o gustare bogată în nutrienți, cum ar fi nuci, migdale coapte sau chipsuri de alge marine, spune Taylor.
Gustările procesate precum biscuiții, covrigii și napolitanele sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri rafinate și aditivi artificiali. „Deși aceste alimente sunt accesibile ca preţ și ușor de consumat din mers sau la birou, ele abundă în grăsimi nesănătoase și sodiu”, explică medicul.
Înlocuitori mai sănătoși
Alegeți gustări sănătoase, cum ar fi nuci, semințe, fructe proaspete sau legume cu hummus, care sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, fibre și grăsimi sănătoase.
Acest tip de băuturi nu doar că au în compoziţie calorii fără nicio valoare nutritivă, dar consumul excesiv de alcool poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. De altfel, s-a demonstrat ştiinţific că alcoolul poate da dependenţă şi creşte masiv riscul de boli de inimă, ficat, pancreas sau de rinichi. Cu cât bei mai puțin, cu atât mai bine.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…