10 alimente care protejează inima. Sunt aur pentru sănătatea cardiovasculară

Consumul de minimum 5 porții de legume și fructe pe zi, eliminarea consumului de alimente procesate bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate și angajarea în activitate fizică zilnică protejează sănătatea cardiovasculară, potrivit Fundației Spaniole a Inimii.

Aceasta este lista alimentelor sănătoase pentru inimă.

Uleiul de măsline, protector al inimii

Uleiul de măsline virgin oferă un conținut ridicat de antioxidanți (polifenoli și caroten) și vitamine care ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.

Polifenolii sunt antiinflamatori și antitrombotici și exercită un efect cardioprotector împotriva arteriosclerozei, potrivit Fundației Spaniole a Inimii. Este bogat în acid oleic, o grăsime mononesaturată care aduce beneficii vaselor de sânge și reduce colesterolul LDL (rău) din sânge, crescând în același timp colesterolul bun, HDL.

Nucile, fructele uscate care protejează inima

Nucile furnizează o cantitate mai mare de acid alfa-linolenic, acidul gras Omega-3 de origine vegetală. Contribuția sa de fitosteroli și minerale ajută la controlul nivelului tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor vasculare. Vitamina B3 relaxează vasele de sânge și îmbunătățește circulația sângelui.

Somonul contribuie la creșterea fluidității sângelui

La fel ca alți pești uleioși, cum ar fi macroul, tonul, heringul sau sardinele, conținutul somonului în acizi grași Omega 3 reduce tensiunea arterială și controlează coagularea. Contribuția vitaminelor și a mineralelor din somon contribuie la creșterea fluidității sângelui, deoarece îmbunătățește elasticitatea pereților arteriali. Pentru a obține beneficiile cardioprotectoare ale peștelui gras, se recomandă consumul acestuia de două până la trei ori pe săptămână.

Avocado, protector sănătos pentru inimă

Este bogat în fibre dietetice, grăsimi cardiosaluzabile și vitamina E. De asemenea, are substanțe antioxidante și micronutrienți precum acid folic, fier, fosfor, magneziu și potasiu. Avocado contribuie la controlul trigliceridelor și colesterolului din sânge și consumul acestuia este asociat cu controlul lipidelor, glicemiei și tensiunii arteriale.

Cacao, protector al inimii

Conținutul ridicat de cacao din flavonoide și acid oleic are un efect antioxidant și protejează celulele de îmbătrânire, precum și ajută la prevenirea bolilor de inimă. După cum sa explicat în Fundația Spaniolă pentru Nutriție, contribuția sa nutrițională ajută la restabilirea flexibilității arterelor și previne lipirea leucocitelor de pereții vaselor de sânge.

Leguminoasele, o mângâiere pentru inimă

Cele 10 alimente care protejează inima. O dietă bogată în leguminoase nu numai că reduce riscul de infarct și angină pectorală cu 14%, dar ajută și la îmbunătățirea stării generale de sănătate prin reducerea semnificativă a nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și ajutând la controlul colesterolului. Greutate pentru contribuția sa în fibre și conținutul său scăzut de grăsimi, potrivit Fundației Spaniole a Inimii. Cele mai consumate sunt linte, mazăre verde și naut.

Broccoli, un aliment plin de nutrienți

Contribuția sa de acid folic, zinc, fier, calciu, vitamina K și antioxidanți contribuie la protejarea împotriva accidentelor cardiovasculare și împotriva îmbătrânirii arterelor. Broccoli are un conținut scăzut de calorii și un conținut scăzut de grăsimi și se remarcă prin conținutul ridicat de fibre, care ajută la eliminarea colesterolului „rău”.

Afinele, inima sănătoasă

Afinele sunt bogate în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și combate îmbătrânirea prematură. Conform studiilor recente, afine ar putea avea un efect asupra sindromului metabolic, un grup de tulburări metabolice care cresc riscul bolilor de inimă și care se reflectă de obicei în hipertensiunea arterială și în excesul din abdomen.

Căpșunile, un deliciu pentru inimă

Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, fubre și minerale (potasiu, magneziu și mangan), pe lângă faptul că oferă vitamine C, B2, B6, E și acid folic. Consumul lor în cadrul unei diete echilibrate este asociat cu o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare, pe lângă promovarea prevenirii oxidării colesterolului rău și a funcției endoteliale corecte datorită creșterii concentrației de antioxidanți din plasma sanguină.

Usturoiul, un aliment care protejează inima

Conform cercetărilor efectuate de Școala de Medicină a Universității Emory (SUA) dialisil trisulfură, un compus din uleiul de usturoi, ajută la protejarea inimii. În plus, atât usturoiul, cât și ceapa reduc tensiunea arterială și placa, protejând inima și echilibrând nivelul colesterolului. Proprietățile sale sunt mai mari dacă este consumat crud. Alte proprietăți atribuite usturoiului sunt capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială ridicată și de a reduce întărirea arterelor.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

35 de secunde ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

31 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: