Legătura dintre hrană și starea de sănătate este indiscutabilă. Știm cu toții că alimentația echilibrată, naturală și variată este cheia unei stări generale de bine. Numai că puțini fac pasul crucial către hrana sănătoasă. Iată 10 argumente care te vor convinge să alegi alimentele care îți aduc sănătate.
Următoarele sfaturi medicale sunt prezentate de dr. Gillian McKeith, medic nutriționist britanic, autoarea bestseller-ului „Ești ceea ce mănânci – programul care vă va schimba viața”.
„O dietă bogată în grăsimi, zaharuri și sare conduce la creșterea în greutate și mărește riscul instalării obezității”, susține dr. McKeith. Odată cu greutatea excesivă se intră într-un cerc vicios, întrucât crește riscul de apariție a altor boli: diabet, hipertensiune arterială, dislipidemie, artroză s.a. Pe plan psihic, obezitatea este asociată cu oboseală cronică, un nivel scăzut al respectului de sine, performanțe fizice și mentale scăzute.
Experții în sănătate publică atrag atenția că, în medie, o treime dintre cazurile de cancer ar putea fi evitate prin alegerea unui regim alimentar sănătos. O dietă bogată în fibre din legume, fructe, cereale integrale, dar săracă în grăsimi de origine animală și grăsimi trans este asociată cu reducerea riscului de tumori canceroase, cu precădere în sfera digestivă, stomac, colon, precum și cancerul de sân. La această concluzie au ajuns numeroase studii reprezentative.
Un regim alimentar bogat în grăsimi (în special grăsimi saturate) și sare este asociat cu un risc crescut de apariție a unor afecțiuni coronariene: ateroscleroză, cardiopatie ischemică, infarct, insuficiență cardiacă. Pe lista alimentelor dăunătoare pentru inimă sunt mezelurile, semipreparate congelate, carnea prăjită, cartofii prăjiți, pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile.
O alimentație nesănătoasă te poate lăsa fără urmași. Mulți experți în fertilitate susțin că o dietă bogată în zaharuri, aditivi, coloranți, care se găsesc în diverse alimente procesate, poate conduce la infertilitate și crește riscul pierderilor de sarcină.
O hrană precară, lipsită de nutrienți esențiali, crește riscul de apariție a oscilațiilor de dispoziție și chiar a depresiei. De asemenea, anxietatea, sindromul premenstrual, poftele alimentare necontrolate sunt influențate de modul nostru de alimentație.
„O dietă cu un conținut scăzut de calciu – un element esențial pentru susținerea rezistenței sistemului osos – crește riscul ca oasele să devină fragile sau casante, afecțiune cunoscută sub denumirea de osteoporoză”, explică dr. Gillian McKeith. În plus, alimentele procesate favorizează inflamația sistemică, fapt care se răsfrânge și asupra articulațiilor. Astfel pot apărea deteriorări ale cartilajelor, dureri, rigiditate.
Un regim alimentar sărac în substanțe nutritive supune ficatul unor eforturi mari. Ficatul are un rol esențial în desfășurarea unei digestii bune și în absorbția vitaminelor și mineralelor. Pentru o stare de stare de sănătate optimă, ficatul trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Însă atunci când e asaltat de o cantitate mare de grăsime și/sau alcool, ficatul se nu-și mai îndeplinește funcția de detoxifiere și, mai grav, se deteriorează. În felul acesta se poate ajunge la ciroză hepatică.
Atunci când zahărul predomină în dietă, nivelul glicemiei poate atinge cote alarmante, fapt care poate cauza fluctuații metabolice și, în final, diabet zaharat. Boala se instalează silențios. Simptomele – care sunt setea, urinarea frecventă, tulburări de vedere, oboseală, infecții repetate – apar abia în stadiile avansate ale bolii. Însă nu este totul pierdut. Oamenii de știință au dovedit că diabetul zaharat de tip 2 este reversibil dacă are loc o schimbare radicală a stilul de viață, cu revenirea la o dietă sănătoasă și din care nu lipsește activitatea fizică.
Persoanele care au o dietă extrem de săracă în substanțe nutritive nu trebuie să se mire că se îmbolnăvesc frecvent de gripă, răceli, infecții de tot felul. Sistemul imunitar este vulnerabil când hrana e de calitate slabă. Este nevoie de un aport constant de vitamine, minerale, enzime, antioxidanți pentru a ne menține sistemul imunitar într-o stare de funcționare bună, astfel încât să ofere o protecție eficientă împotriva îmbolnăvirilor.
În topul alimentelor preferate de noile generații stau meniurile restaurantelor fast-food, dulciurile, băuturile carbogazoase și cam toate produsele intens promovate în mass-media. Ce conțin toate acestea? Zahăr, grăsimi, aditivi, conservanți, coloranți… Atunci nu ar trebui să ne surprindă faptul că tot mai mulți copii și tineri se confruntă cu scăderea capacității de concentrare, hiperactivitate și chiar agresivitate.
Ce avem de făcut?
Să alegem hrană vie, hrană sănătoasă, care vine la pachet cu o mulțime de beneficii:
Mesajul medicului nutriționist Gillian McKeith este cât se poate de clar: „Alegând să consumați hrană sănătoasă, puteți arăta minunat și vă puteți simți minunat”.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…