Din cuprinsul articolului
10.000 de euro de la stat. Cine poate primi acești bani GRATUIT și care sunt condițiile cerute de statul român. Banii vor veni în sprijinul celor care vor să reducă cheltuielile cu energia.
O nouă propunere legislativă aflată pe masa Senatului are ca scop acordarea unui sprijin persoanelor fizice în vederea creşterii eficienţei energetice a locuinţelor şi producerea de energie verde pentru autoconsum şi reţeaua naţională, notează Capital.ro.
„Prezenta inițiativă legislativă îsi propune să vină în sprijinul cetățenilor României în sensul sprijinului financiar necesar creditării acelor investiții menite să genereze pe de-o parte creșterea gradului de eficiență energetică a locuințelor individuale, iar pe de altă parte, tranziția către o alimentare cu energie verde.
Românii se confruntă la ora actuală cu o serie de provocări majore în ceea ce privește costurile pe care le implică facturile la energia electrică pentru consumul casnic; se poate vorbi despre o veritabilă criză în domeniul energetic în care conceptele de cetățeni vulnerabili și sărăcie energetică nu mai reprezintă concepte strict teoretice, ci devin pe zi ce trece realități triste la nivelul întregii țări.”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.
Ce prevede proiectul de lege
Mai mult, proiectul de lege prevede implementarea unui mecanism de finanțare pentru consumatorii casnici cu privire la două obiective:
- creșterea gradului de eficiență energetică a locuințelor (termoizolarea locuințelor, renovarea acestora etc.)
- creșterea gradului de autonomie energetică a locuințelor, cât, în unele cazuri, și la producția proprie a energiei necesare, reducerea consumului din rețea, deci și reducerea necesarului de echilibrare a pieței în momentele de consum ridicat.
Propunerea legislativă are ca obiect garantarea de către stat a creditelor de investiții accesate de persoanele fizice care îsi propun investiția în creșterea eficiență energetică sau creșterea gradului de autonomie și independență energetică a imobilelor, precum și subvenționarea dobânzii, mai notează Capital.ro.