1 iunie, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Rugăciune de ajutor în vremuri tulburi și necazuri

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, în prima zi a lunii iunie. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut la începutul secolului al II-lea (100-110) ca fiu unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina.

După colonizarea romană din anul 70, Sichemul s-a numit Flavia Neapolis, iar astăzi se numește Nablus.

Cine a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Crescut în păgânism, din tinerețe Iustin a fost atras spre filozofie, astfel va cerceta conceptele filosofice ale vremii. Întâlnirea cu un bătrân creștin și discuția purtată cu acesta, îi trezește interesul pentru creștinism, scrie crestinortodox.ro.

După ce întâlnește un bătrân pe malul marii, care îi vorbește de Hristos, Sfântului Iustin „i se aprinde deodată un foc în suflet și îl cuprinde o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos”. Ajunge, astfel, la concluzia că aceasta este singură filosofie sigură și aducătoare de folos.

După convertire, ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. În urma deschiderii acestei școli, filosoful cinic Crescens devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților romane că este creștin.

Sfântului i s-a cerut să renunțe la Hristos, dar a refuzat cu vehemență, răspunzând că „niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“.

Sunt întrebați, apoi, pe rând, ceilalți creștini. Cum și ei refuză să aducă jertfe idolilor, sunt cu toții condamnați la moarte, prin tăierea capului, la 1 iunie anul 165.

Martirizarea Sfântului Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166. Biserica Ortodoxă îi pomenește amintirea la 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.

Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Sacrofano, în apropiere de Roma.

Rugăciune către Sfântul Iustin Martirul la vreme de necaz

Cele ale noastre depășesc orice altă învățătură prin aceea că noi avem în Hristos întreg Cuvântul, Care S-a arătat pentru noi trup, Cuvânt și suflet, Ipostasul Însuși a ceea ce înțelepții veacurilor au scos cu trudă din vistieria Adevărului, contemplând doar în parte Cuvântul.

Pentru aceasta, sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu întrupat, Care în multe feluri și în multe chipuri a rânduit iconomia cea spre mântuire a lumii, purtând de grijă celor ce cu dreaptă credință se închină Dumnezeului celui viu, Unul în Treime, pe Care prin moartea ta martirică L-ai preaslăvit!

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

19 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

39 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

60 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: