Sari la conținut

1 din 6 persoane suferă un AVC pe parcursul vieții. Cum recunoști un AVC încă de la primele semne?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aproape 60- 70 de mii de români suferă un AVC într-un an, arată statisticile. Tratamentul și recuperarea sunt diferite pentru fiecare tip de AVC în parte – ischemic sau hemoragic – însă este vital ca, odată cu apariția primelor semne ale unui AVC, să se sune cât mai rapid la 112, deoarece victima unui AVC poate primi doar în spital tratamentul necesar.

„Timpul înseamnă viață” este prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de accidentul vascular cerebral, derulată în România, și își propune să îi învețe pe români să identifice cât mai rapid semnele unui AVC și să sune urgent la ambulanță, imediat după apariția acestora.

Semnele unui accident vascular apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.

„La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (…) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, a declarat marți Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la conferința de lansare a campaniei de conștientizare privind accidentul vascular cerebral „Timpul înseamnă viață”, potrivit Agerpres.

Cele mai frecvente semne ale unui accident vascular cerebral:

  • Asimetria facială – jumătatea inferioară a feței este căzută, sau colțurile gurii sunt îndreptate în sens opus.
  • Vorbirea incoerentă – exprimarea este neclară sau cuvintele sunt rostite nedeslușit ori cu dificultate.
  • Căderea unui braț – diminuarea bruscă a forței într-un braț ori picior, sau coordonarea cu dificultate a mișcării brațelor ori picioarelor.

Cum recunoști un AVC:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.
  • Semnele unui AVC depind de regiunea din creier afectată. Cel mai frecvent este afectată o anumită regiune a creierului care atunci când este distrusă va duce la paralizia mâinii și/sau a piciorului și tulburări de vorbire.

La nivel internațional, pentru recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC, se utilizează scala (testul) FAST:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
  • T (Time – Timp) – Sună rapid la 112

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel