Din cuprinsul articolului
În România, 1 din 4 adulţi şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică, conform datelor Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.
„Este o boală cronică care apare şi se agravează an de an atunci când ea nu este recunoscută. tratată și manegeriată corect. Afecţiunea alergică duce la o scădere a calităţii vieți acestor pacienți. asemenător bolilor cardiovasulare şi diabetului zaharat”, spune Camelia Ciacli, medic primar alergolog Arad.
Simptomele unei alergii sunt de multe ori confundate cu cele ale unei răceli, iar dacă nu sunt tratate la timp pot avea efecte grave asupra sănătăţii, spun doctorii.
Diagnosticul de rinoconjunctivită alergică și astm alergic induse de ambrozia se bazează pe anamneza exactă a pacientului, mai ales cu privire la sursele potențiale de expunere și simptomele cauzate de inflamația mucoasei nazale și de hiperreactivitatea bronșică.
Rinoconjunctivita alergică la ambrozia se manifestă prin strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar astmul prin episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing, simptome care se corelează cu sezonul polinic și pot persista și după acesta.
Principalul test clinic utilizat în practică este testul prick cutanat cu extracte alergenice, la care se pot adăuga și alte investigații, ca provocarea nazală și spirometria. Testele de laborator permit identificarea alergenelor responsabile pentru sensibilizare și reactivitate încrucișată, prin determinarea nivelului IgE seric specific pentru alergenele relevante.
Garda Naţională de Mediu a avertizat că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, amintind că sancţiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.
„Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis Garda Naţională de Mediu.
„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.
Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.
Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…