1 din 3 adolescenți caută soluții pe internet atunci îl dor dinții. De ce este periculos!

În era digitală, mulți tineri apelează la internet pentru a găsi soluții rapide la problemele de sănătate, inclusiv atunci când au dureri dentare. Potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, unul din trei adolescenți caută răspunsuri online în loc să meargă la dentist. Deși internetul poate oferi informații utile, există riscuri considerabile asociate cu autodiagnosticarea și amânarea vizitei la un specialist. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce este periculos să evităm consultul stomatologic și ce complicații pot apărea.

”Este cel puțin ciudat că, deși avem o deschidere atât de mare către informație în mediul online, multe persoane evită încă să meargă la dentist când au probleme și încearcă să le rezolve singure căutând soluții pe internet. Acest obicei este periculos pentru că metodele de tratament pentru acasă și automedicația pot agrava situația și pot duce la efecte secundare nedorite. Leacurile băbești nu sunt eficiente, multe dintre ele sunt chiar periculoase, iar medicamentele reduc durerea pe moment și nu rezolvă practic problema medicală. Utilizarea analgezicelor sau a antiinflamatoarelor pentru a trata durerea dentară acasă nu este o soluție pe termen lung. Acestea pot ameliora temporar durerea, dar nu rezolvă problema de bază. Singura soluție eficientă și sigură este consultul medical de specialitate”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce leacuri băbești de pe internet sunt periculoase

”Mulți din cei care evită să meargă la dentist apelează la diverse leacuri băbești. Atenție însă! De cele mai multe ori, ele pot fi periculoase. De exemplu, clătirea gurii cu apă sărată nu tratează durerea de dinți. Să punem usturoi pe măsea sau spirt ne poate provoca arsuri ale gingiei. Bicarbonatul de sodiu amestecat cu lămâie nu ne albește dinții, ci, mai mult, le atacă smalțul. Și lista poate continua”, adaugă medicul.

Ce pățim dacă ignorăm cariile

”Cariile dentare reprezintă o problemă comună în rândul adolescenților. Dacă nu sunt tratate la timp de un stomatolog, acestea se pot adânci rapid, chiar și în condițiile unei igiene dentare corespunzătoare. O carie superficială poate fi tratată ușor și fără durere, însă una avansată poate necesita tratamente complexe, cum ar fi obturații de canal sau chiar extracții dentare. În plus, tratamentele devin mai costisitoare pe măsură ce caria avansează”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingiile inflamate netratate pot duce la parodontoză

”Parodontoza, o afecțiune a gingiilor, este din ce în ce mai frecventă chiar și în rândul tinerilor. Inflamațiile gingivale netratate pot duce la retracții gingivale, erodarea rădăcinilor dentare și, în final, la pierderea dinților. În plus, pentru că se pierde din țesutul osos, vom asista la destabilizarea dinților și pierderea lor. Sănătatea generală a danturii este afectată, ceea ce poate avea un impact negativ asupra masticației și vorbirii”, spune medicul.

Infecțiile orale afectează sănătatea întregului organism

”Infecțiile dentare și gingivale netratate nu se limitează doar la cavitatea bucală. Studiile au demonstrat că aceste infecții pot accelera dezvoltarea bolilor cardiace și pulmonare și apariția edocarditei bacteriene. Deplasarea bacteriilor din cavitatea orală către arterele inimii poate duce la complicații severe, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Detartrajul este esențial, pe lângă perioajul zilnic

”Igiena orală acasă, oricât de riguroasă, nu poate înlocui necesitatea detartrajului profesional. Acesta trebuie efectuat cel puțin o dată pe an, dacă nu de două ori, pentru a îndepărta depunerile de tartru. Placa bacteriană care nu este îndepărtată atacă smalțul dinților și poate provoca inflamații gingivale, conducând la probleme de sănătate ireversibile”, spune medicul.

Pot exista infecții sinusale care trebuie tratate de dentist

”Infecțiile dinților pot ajunge în sinus și să provoace complicații dacă nu sunt tratate la timp. Durerea dentară sau de maxilar poate fi cauzată de infecții sinusale care comprimă terminațiile nervoase ale dinților. Doar un medic stomatolog poate diagnostica corect această problemă. Dacă infecția sinusală nu este tratată la timp, pot apărea complicații severe”, spune Sorina Stroe.

Educația dentară și prevenția

”Lista efectelor nedorite ale amânării vizitei la dentist este lungă și variată. Fiecare problemă dentară, dacă este descoperită la timp, are șanse mai mari de rezolvare și presupune costuri mai mici. Medicul stomatolog poate identifica problemele în stadii incipiente și poate preveni complicațiile. Informarea corectă a copiilor despre importanța igienei orale și cultivarea obiceiurilor sănătoase încă de la vârste fragede sunt esențiale. Părinții trebuie să fie modele pozitive, demonstrând prin propriul comportament importanța vizitelor regulate la dentist. Spălatul pe dinți seara, înainte de culcare, și periajul de dimineață sunt obiceiuri esențiale care trebuie inculcate de la o vârstă fragedă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

22 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

53 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: