1 din 10 persoane cu neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecțiune

Neuropatia diabetică este printre cele mai frecvente complicații pe termen lung ale diabetului zaharat, dar cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresivă a fibrelor nervoase și afectarea sistemului nervos autonom și somatic. Date fiind simptomele resimțite de persoanele care suferă de neuropatie diabetică, această afecțiune poate avea importante efecte negative asupra calității vieții.

În cadrul Primei Conferințe Naționale de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013, au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, inițiat de Societatea de Neuropatie Diabetică. Conform rezultatelor preliminare, 1 din 10 pacienți cu simpome de  neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecțiune, primind acest diagnostic cu ocazia testului efectuat în cadrul studiului.

Conform rezultatelor preliminare, 67% dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, 5% au avut gangrenă, iar 4% au deja amputații de deget(e).

În ceea ce privește localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimțite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul brațelor. De asemenea, studiul arată că 49% dintre pacienții cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutățesc în cursul nopții. Întrebați dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopții sau nu au putut dormi de durere, 17% au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de 7% au semnalat probleme grave.

Îngrijorător este faptul că 6% dintre respondenți au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simțit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când 7% s-au adresat medicului după un an de la apariția simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluția neuropatiei diabetice este progresivă.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie  Diabetică.

Rugați să compare starea de sănătate prezentă cu cea din urmă cu trei luni, aproape 20% au evaluat starea lor de sănătate ca fiind mai rea, iar aproape 6% ca fiind mult mai rea.

Pe termen lung, efectele neuropatiei diabetice afectează negativ calitatea vieții pacienților. Fiind vorba de afecțiuni cronice, pacienții tind să meargă la un consult medical doar în momentul de acutizarea a bolii. În acest caz, se impun prevenția, diagnosticarea precoce și tratamentul acestei complicații a diabetului zaharat, iar acest lucru este posibil pe de o parte printr-o colaborare eficientă între medicul de familie, diabetolog și neurolog, iar pe de altă parte prin informarea și educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la o mai bună cunoaștere a afecțiunii lor.

Studiul de analiză transversală privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România – NeuroDiab 2012 – a fost derulat în perioada 10.06.2012 – 30.10.2012, pe un eșantion de 21.348 de pacienți cu diabet zaharat, din 51 de centre de diabet din România. Metoda de evaluare folosită a fost chestionarului Norfolk QoL-DN, chestionar standardizat și validat de Eastern Virginia Medical School, USA, tradus şi validat în limba română.

Principalele obiective ale studiului au fost conștientizare problematicii neuropatiei diabetice, evaluarea calității vieții pacienților cu diabet zaharat și neuropatie diabetică în practica medicală curentă, precum și initierea cât mai precoce a prevenției și tratamentului neuropatiei diabetice.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

23 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

54 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: