Sari la conținut

1 din 10 de persoane suferă de o boală rară. Iată ce implică acestea și când apar

corpul uman
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Bolile rare afectează mii de persoane, la nivel mondial. Acestea sunt, adesea, greu de diagnosticat și cu atât mai greu de tratat.

Astăzi, 28 februarie 2022, este Ziua Mondială a Bolilor Rare. Această zi are scopul de a crește conștientizarea în privința bolilor rare și impactul puternic al acestora asupra vieții pacienților.

Jumătate dintre toate bolile, se pare, se manifestă încă din copilărie. De aceea, depistarea timpurie și recunoașterea simptomelor pot ușura viața copiilor și viitorilor adulți.

Ziua Mondială a Bolilor Rare

Bolile rare reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății care este deseori subestimată. Acestea afectează aproximativ 300 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că 1 din 20 de persoane suferă de o boală rară. Până în prezent, peste 7.000 dintre aceste boli au fost descoperite, unele dintre ele apărând la doar câțiva pacienți din întreaga lume. Cu toate acestea, în prezent, există tratamente pentru doar aproximativ 350 de boli rare.

De aceea, pentru a crește gradul de conștientizare a acestora, în fiecare an pe 28 februarie este marcată Ziua Bolilor Rare.

72% dintre bolile rare sunt de origine genetică, aproape jumătate manifestându-se în copilărie. Aproximativ o treime dintre acești copii nu apucă vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, o mare parte din aceste boli nu se vor manifesta până la vârsta adultă. Acestea sunt rar întâlnite de medici și foarte dificil de identificat, întrucât simptomele aceleiași boli pot varia uneori de la un pacient la altul. În aceste condiții, o diagnosticare corectă poate dura adesea și câțiva ani. Mai exact, în medie, durează 5 ani și e nevoie de 8 specialiști diferiți înainte de a se pune un diagnostic corect.

Cu toate acestea, odată ce un pacient primește un diagnostic, tratamentul prompt îi poate schimba fundamental viața în bine. Takeda este un producător important de medicamente pentru acest tip de boli, fiind axată de peste 30 de ani pe imunologie, hematologie, tulburări metabolice și boli de stocare lizozomală. Obiectivul principal al Takeda este să ofere tratamentul adecvat pentru cât mai mulți pacienți din întreaga lume.

„Compania noastră dezvoltă și cercetează noi tratamente pentru boli rare de peste 30 de ani. Încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni cu medicamentele noastre, astfel încât aceștia să poată duce o viață normală, fără limitări. Scopul nostru este de a îmbunătăți mereu rezultatele tratamentelor noastre prin inovare constantă și, de asemenea, de a extinde cât mai mult numărul de pacienți care să aibă acces la acestea”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania, potrivit unui comunicat de presă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel