Sari la conținut

Un copil a murit şi sute de oameni au făcut intoxicaţii din cauza ciupercilor. Iată cum le deosebeşti pe cele otrăvitoare de cele comestibile

Un copil de șase ani a murit după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Medicii se confruntă cu un val de intoxicații, sute de oameni prezentându-se, numai în ultima lună, la spital după ce au mâncat ciuperci și s-au simțit rău.

Cazurile de intoxicație cu ciuperci necomestibile sunt din ce în ce mai dese. Zilele acestea o fetiță de 11 ani a ajuns la spitalul din Suceava, după ce a mâncat, împreună cu bunicul ei, ciuperci otrăvitoare. Micuța a fost în comă, dar acum  este conștientă, iar starea ei e stabilă.

Cum deosebiţi ciupercile periculoase de cele comestibile

Ciupercile otrăvitoare pot fi recunoscute în general după denumirile lor, ca de exemplu: buretele dracului, buretele viperei,  pălăria şarpelui sau urechea lui Iuda. Din păcate însă, acest detaliu nu te ajută foarte mult atunci când le cumperi din piaţă deoarece vânzătorii le comercializează de obicei sub simpla denumire de „ciuperci gustoase”.

Totuşi, ca şi aspect ciupercile otrăvitoare pot fi deosebite de cele comestile prin forma lor neregulată, prin petele prezente la nivelul pălăriei, dar şi prin mirosul lor înţepător. Ciupercile bune de consum au un miros şi gust asemănător cu cel ai făinii, al castanelor sau alunelor.

Înnegrirea sau brunificarea unei ciuperci tăiate indică toxicitatea acesteia?

Schimbarea culorii unei ciuperci secţionate are loc ca urmare a unei reacţii chimice de oxidare, care nu se petrece pe baza toxinei. Majoritatea ciupercilor toxice nu îşi schimbă culoarea la tăiere. De asemenea, există ciuperci comestibile care se oxidează.

– Dacă un obiect de argint se înnegreşte  la contactul cu o ciupercă, înseamnă că acea ciupercă este toxică?

Fals! Înnegrirea argintului are loc datorită hidrogenului sulfurat, degajat în special pe baza aminoacizilor cu sulf, ci nu pe baza toxinelor. Dacă un lănţişor de argint se înnegreşte când este purtat în contact cu pielea, nu înseamnă că posesorul lui este toxic. Rezultatele „negative” ale „testului cu linguriţa de argint” au produs si produc nenumărate decese prin consumul de ciuperci în România, în special în mediul rural.

 – Coloraţia vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei?

Nimic mai neadevărat. nu există nicio corelaţie între culoare şi toxicitate. Cea mai otrăvitoare ciupercă (Amanita phalloides) este deosebit de banală sub aspect coloristic.


– Ciupercile mâncate de către viermi, melci sau insecte nu sunt toxice?

Ceea ce este toxic pentru om nu este întotdeauna toxic pentru nevertebrate. Există numeroase specii de ciuperci otrăvitoare atacate de către aceste vieţuitoare.

– Gustul, aroma sau mirosul unei ciuperci poate da indicatii asupra comestibiltăţii sau toxicităţii acesteia?

Există destule ciuperci plăcute la gust şi cu miros agreabil care sunt toxice, unele dintre ele fiind mortale. Invers, se cunosc ciuperci cu gust neplăcut, adesea amare, care sunt comestibile sau, în orice caz, lipsite de toxicitate.

 – Dacă sunt ţinute în oţet, ciupercile otrăvitoare îşi pierd toxicitatea?

Acidul acetic (oţetul) nu neutralizează nici micotoxină izolată până acum din ciuperci, deci nu este antidot pentru otrăvurile din macromicete

– Dacă se aruncă apa în care s-au fiert ciupercile, acestea îşi diminuează toxicitatea?

Toxinele periculoase din ciuperci nu se dizolvă în apă, astfel încât acestă metodă se dovedeşte a fi complet inutilă.

Medicii: consumați doar ciuperci care au aviz sanitar!

Cei care cultivă ciuperci, dar și medicii, recomandă consumul ciupercilor care au aviz sanitar și să nu se cumpere ciuperci de la coțul străzii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel