Mai exact, persoanele care iau prânzul mai devreme au mai multe şanse să piardă în greutate decât cele care mănâncă mai târziu.
Această descoperire publicată în Jurnalul Internaţional de Obezitate ar putea ajuta la crearea unor planuri de slăbire mai eficiente.
Cercetatorii de la spitalele Brigham şi Women din Boston au studiat 420 de persoane supraponderale care urmau un program de slăbit timp de 20 de săptămâni.
,,Acesta este primul studiu la scară largă care demonstrează că reuşita curelor de slăbire depinde de orarul meselor”, explică autorul studiului Dr. Frank Scheer
Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: cei din primul grup luau prânzul devreme , iar cei din al doilea grup, mai târziu. În timpul mesei au fost consumate 40% din totalul zilnic de calorii.
Cei din primul grup au luat prânzul înainte de orele 15, iar ceilalţi mai târziu de 15. S-a descoperit apoi că cei care au luat masa mai devreme au slăbit considerabil mai mult decât ceilalţi participanţi.
În plus, cei care au măncat mai târziu aveau o sensibilitate mai mică la insulină, un factor de risc pentru diabetul zaharat.
Cercetatorii au examinat şi alți factori care joacă un rol în pierderea in greutate, cum ar fi aportul total de calorii consumate şi arse hormonii poftei de mâncare și orele dedicate odihnei.
Luând în considerare acești factori, oamenii de ştiinţă au descoperit că nu exista nicio diferenţă între cele două grupuri, iar ora mesei este un factor important şi independent în succesul curei de slăbire.