Nu doar femeile sunt obsedate de greutatea lor sau dezvoltă cancere în cele mai sensibile părți ale corpului. Bărbații pot fi chiar mai vulnerabili în fața anumitor boli despre care se crede că „lovesc” doar în femei.
Anorexia afectează persoanele de ambele sexe, numărul raportul fiind de 9 femei la 1 un bărbat, explică Emmett Bishop, director medical la Centrul de Recuperare Alimentară din Denver. Doar motivația celor bolnavi diferă.
“Bărbații slăbesc excesiv pentru că vor să facă performanță într-un anumit sport sau pentru că încep să devină obsedați a mâncatul sănătos și ajung să elimine grupe alimentare întregi”, mai arată Bishop.
Nici cancerul de sân nu-i ocolește pe reprezentanții sexului masculin, deși numărul bolnavilor este relativ mic, circa 2.000 pe an în SUA. Factorii de risc sunt însă aceiași ca și în cazul femeilor: vârsta, moștenirea genetică, abuzul de alcool sau obezitatea. Pe de altă parte, anumite afecțiuni îi predispun în mod special pe bărbați, precum tulburările testiculare și problemele cu ficatul. Mai mult, pacienții de sex masculin cu cancer la sân au o rată mai mică de supraviețuire comparativ cu femeile.
În 80% din cazuri, osteoporoza face victime în rândul femeilor, dar scăderea densității osoase poate apărea și la bărbați, iar specialiștii estimează că până în 2020, numărul celor afectați va depăși 14 milioane în întreaga lume. Perioada cea mai critică se instalează în jurul vârstei de 65 de ani.
Contrar miturilor, bărbații experimentează schimbări hormonale similare celor prin care trec femeile aflate la menopauză. Concret, acestora le scade nivelul de testosteron din corp comparativ cu estrogenul, ceea ce duce la apariția osteoporozei și la mărirea sânilor.