Rosiile sunt extraordinare intr-o cura de slabire intrucat scad pofta de mancare diminuand nivelul de grelina, au un continut mare de apa si fibre, iar din punct de vedere al caloriilor, o rosie medie are in jur de 20 calorii.
Dar, in combinatie cu branza, mai putem spera ca acul cantarului sa ne faca o surpriza? Iată ce scrie nutritionistul Cristian Margarit pe blogul sau
E ceva deosebit la aceasta combinatie, in afara de faptul ca este ieftina, usor de pus pe masa si satioasa? Din punctul meu de vedere, nu. Mai ales in forma clasica, de branza ordinara cu rosii, fara nici un fel de adaos. Ceva proteine, ceva grasimi, ceva carbohidrati. Prea mult calciu, prea multa sare, prea putine alte minerale si vitamine. Nu as recomanda acest mod de hranire de mai multe ori pe zi. Poate doar o data la cateva zile, in special atunci cand se coc rosiile in gradina si poti manca fara riscul de a-ti lua portia de pesticide pentru o luna.
Branza consumata in cantitati mari (in special cea de vaca, bogata in caseina) este legata de aparitia unor tipuri de cancer si a altor tulburari de sanatate (hormonale, autoimune). Rosiile pot avea un efect pro-inflamator la persoanele predispuse.
Deci daca o “dieta bazata pe rosii cu branza” te duce la dureri de cap sau articulare, retentie de apa, ingrasare, somnolenta, nas infundat (secretie crescuta de mucus) atunci poate ar fi mai bine sa reduci cantitatile si sa consumi aceste alimente doar ocazional. O idee buna mi se pare adaugarea de alte ingrediente, ca in cazul asta: MCT Oil, oregano si seminte de in/canepa, pe langa faptul ca am folosit doua tipuri de branza.